ATAC: Urşii fură porcii gospodarilor din Râul Alb

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sălbăticiunile vin fără frică până în sat şi se năpustesc în coteţele râmătorilor. Conducerea Direcţiei Silvice spune că fiarele nu mai sunt hrănite în pădure şi din acest motiv îşi caută o sursă de hrană sigură. Odată ce au atacat, e greu să mai îndepărtezi urşii de sat.

Nu de puţine ori, noaptea, pe dealurile împădurite din jurul comunei Rîul Alb, se aude prelung un strigăt, ca o alarmă: „Ursul, băăă”! Fiarele, flămânde, dau tot mai des atacul în gospodăriile oamenilor. Stânile care sunt la marginea satului reprezintă ţintele predilecte ale urşilor. Ciobanii s-au obişnuit ca turmele să fie „stricate” de Moş Martin.

Oamenilor le este frică să iasă noaptea din curţi. Puţin se mai aventurează pe uliţe. Urşii s-au învăţat la carnea de porc. Se năpustesc în coteţele grofeilor, îşi iau „tributul” şi se pierd în desişul pădurii. Localnicii rămân cu paguba şi cu promisiunea autorităţilor că vor încerca să îndepărteze sălbăticiunile de sat.

„Am înţeles că la fermă, spre Boagher, urşii au atacat alaltăieri. Au luat trei porci. Îi rup pur şi simplu. Au forţă. Nici nu ai putea să te pui contra ditamai namilei de urs, care mai e şi flămând”, spune Viorel Torcică, localnic.

Sălbăticiunile nu mai pot fi ţinute la distanţă


Primarul comunei, Cătălin Preda, crede că, momentan, nu sunt motive de îngrijorare. Afirmă edilul că urşii n-au intrat în sat. Atacă doar la margine. „Pe Boagher, spre Runcu, e problemă. Este o zonă mai izolată. În plus, cei de la stână, îşi lasă porcii liberi. Nu îi ţin în coteţe. D’aia, le-au mâncat urşii animalele”, precizează edilul.

image

Sătenii sunt îngrijoraţi. Îşi amintesc cu spaimă ce au păţit anul trecut, când noapte de noapte, făceau de pază cu rândul. Strigau, boncăneau, doar-doar or ţine sălbăticiunile la distanţă. De unde! Aproape că nu a existat gospodărie care să nu fi fost atacată.

Petre Marin, directorul Direcţiei Silvice Târgovişte, ne-a declarat că urşii, de obicei, nu vin în zona de deal, dar, cu siguranţă, au găsit o sursă de hrană sigură. Din această cauză s-au apropiat atât de mult de sat.

„Acum, este greu să-i dezveţi. Chiar dacă îi alungi, se întorc. Oamenii trebuie să facă reclamaţii la Asociaţia Vânătorilor. Trebuie organizate pânde, observaţii. Eventual, animalele trebuie tranchilizate şi duse la depărtare. Dar, şi de acolo există riscul să se întoarcă. Din păcate, nu-i mai hrăneşte nimeni”, afirmă Petre Marin.

Directorul Asociaţiei Vânătorilor Dâmboviţa, Cristian Stan, spune că urşii au fost aduşi în judeţ din zona Sinaia. Conform legii, oamenii trebuie să-şi asigure animalele, şi când se află în tranzit printr-un fond de vânătoare, şi în gospodării.

„Am încercat să îndepărtăm urşii. Am organizat diferite pânde, cu paznici de vânătoare, cu câini. Am tras focuri de armă în sus. Urşii însă nu se mai sperie. S-au învăţat cu oamenii. Ne-am întâlnit cu o femelă care avea şi pui. S-a luat după un paznic de vânătoare”, precizează Cristian Stan.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe targoviste@adevarul.ro!

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite