ALTERNATIVĂ Pomicultorii din Voineşti transformă merele în suc GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pomicultorii din Voineşti transformă merele în suc
Pomicultorii din Voineşti transformă merele în suc

Ideea le-a venit după ce au constatat că merele lor se vând din ce în ce mai greu şi la preţuri derizorii. Românii văd pe multe etichete titulatura de “suc natural”, dar în realitate recipientul este plin de coloranţi şi aditivi. Nu aşa se întâmplă la Voienşti, unde “Frumosul de Voineşti” se transformă într-o “licoare” sănătoasă şi  gustoasă.

După ce ani la rând, pomicultorii dâmboviţeni s-au confruntat cu lipsa vânzărilor sau cu preţuri foarte mici, din ce in ce mai mulţi au găsit o alternativă. Merele industriale dar şi cele destinate consumului sunt transformate în suc natural, astfel că acestea nu mai ajung să fie făcute ţuică sau aruncate. Oamenii spun că deşi anul acesta producţia de mere a fost de doar 40% din cea de anul trecut, vor recupera investiţiile din anul de productie 2010-2011 cu ajutorul sucului.

Alternativă la ţuică

“Este o alternativă excelentă pentru a procesa merele de industrie şi nu numai. Eu unul procesez aproape toate merele pentru sucul de mere are o desfacere mult mai bună şi se obţin preţuri oferite de angrosişti în zonă. Acum doi ani când a fost supraproducţie, foarte multe mere au fost aruncate chiar şi la gârlă”, ne-a spus Ion Oprea, preşedintele Asociaţei Pomicultorilor din Dâmboviţa.

Cei mai mulţi dintre pomicultroii de pe Valea Dâmboviţei vând mere dar ţi sucuri naturale în pieţele din Bucureşti. Merele se vand cu preţuri între 1 leu şi 3 lei kilogramul,  iar sucul cu 5-6 lei litrul.



CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO

Ion Oprea este, de altfel, primul pomicultor care a venit cu această idee care i-ar putea scoate la liman pe cei care pierd anul zeci de tone de mere. Are un spaţiu închiriat în Bucureşti şi de fiecare dată se duce cu instalaţia de făcut suc după el. Clientul poate astfel să vadă cum se prepară “licoarea magică”. “Eu am fost anul trecut la un târg în Germania şi am văzut această instaţie, pe care am adus-o în zonă. Le-am spus tuturor de ea şi deja suntem câţiva pomicultori care avem astfel de instalaţii. Pentru cosumatori este sănătate curată. Sucul are numai zeamă de măr, fără conservanţi, fără absolut nimic. Cumpărătorii au început să caute sucul de mere. Eu vând în Bucureşti şi se face coadă de 20-30 de persoane”, mai spus Oprea.

În urmatorii ani, spun reprezentanţii pomicultorilor, vor fi din ce in ce mai multe persoane care îşi vor achiziţiona astfel de instalaţii. “Exploatarea mărului merge bine. Chiar şi merele căzute pe jos sunt valorificate la un preţ foarte bun. Eu am vrut să mă apuc de făcut suc mai de mult. Cam prin 1990 am avut această idee, dar era prea scump de pus în practică. Am văzut o instalaţie asemănătoare la un prieten de-al meu din Austria şi am zis că aş putea să fac şi eu la fel. Acum iată că am reuşit şi sunt tare mulţumit”, spune Mihai Popa, un al pomicultor.

În România nu exista aşa ceva până acum. Cu toţii am încercat sucurile de mere din comerţ şi am văzut că sunt apă chioară. De ce să nu bea şi românul nostru ceva de calitate? Vânzarea merelor mergea foarte prost, aşa că ne-am apucat de suc. Este rentabilă noua noastră activitate, dar este şi destul de grea. Trebuie să stai tot timpul cu mâinile în apă, pentru că trebuie să speli merele. ”, spune şi domnul Neagu.

La Voineşti se construieşte cea mai mare fabrică de sucuri din România

Primăria Voineşti a semnat, anul trecut, contractul de concesionare a patru hectare de teren către o firmă din Bucureşti, care va construi în renumitul bazin pomicol de pe Valea Dâmboviţei cea mai mare fabrică de sucuri naturale din România. Unitatea va prelucra zilnic peste 500 de tone de fructe. Investiţia se ridică la 16,5 milioane de euro.

Totodată, se va construi şi dota la standarde internaţionale şi un depozit frigorific cu climă controlată, care va prelua un volum de 5000 tone de mere anual. Fabrica de sucuri naturale din fructe va absorbi şi o parte  forţei de muncă existente în zonă. Pentru început urmează să fie angajaţi circa 60 de oameni.

Pomicultorii din Voineşti transformă merele în suc
Pomicultorii din Voineşti transformă merele în suc
Pomicultorii din Voineşti transformă merele în suc
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite