AGRICULTURĂ: Birocraţia îl ţine departe de fondurile europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Matei Dulea cultivă legume de şase ani de zile, însă nu a reuşit până acum să depună niciun proiect ca să ia bani de la Uniunea Europeană. Reprezentanţii instituţiilor agricole din judeţ nu au ajuns niciodată în ferma Dulea de la Ilfoveni, nici cu sfaturi, nici cu sprijin material, nici măcar pentru a-l da pe întreprinzător ca exemplu altora.

România a reuşit să atragă doar 10% din fondurile nerambursabile alocate de Uniunea Europeană exclusiv pentru sectorul agricol, spun oficialii de la Ministerul Finanţelor, ceea ce înseamnă extrem de puţin, dacă ne raportăm la faptul că la 31 decembrie 2015 expiră termenul-limită de depunere a facturilor. Concluzia – ţăranul român nu-şi bate capul cu întocmirea de proiecte. Îşi vede de activitatea pe care a învăţat-o din moşi strămoşi, mulţumindu-se să supravieţuiască împreună cu familia.

În realitate, ne spune Matei Dulea, singurul locuitor al comunei Nucet care cultivă legume în sistem intensiv, autorităţile nu doar că nu-i sprijină pe agricultori, dar le mai pun şi beţe-n roţi. Bărbatul, sudor de meserie, a fost plecat o bună perioadă de timp la muncă în străinătate. În 2005 s-a întors acasă şi a hotărât împreună cu familia să investească în solare.

Dă vina pe primărie fiidcă nu obţine finanţare europeană


Matei Dulea a aflat de la prietenii săi din Băleni, legumicultori cu tradiţie, că ar putea obţine fonduri europene să-şi dezvolte afacerea, aşa că s-a pus pe treabă. S-a lovit însă de un zid birocratic excesiv.

„Mi s-a spus iniţial că-mi trebuie casă de marcat, că-mi trebuie registru de încasări şi plăţi, că nu ştiu ce minuni... Am renunţat fiindcă nu aveam nevoie de astfel de complicaţii. În toamnă, m-am dus din nou la Direcţia Agricolă. Era deja prea târziu, fiindcă se termina sesiunea de depunere a proiectelor”, povesteşte Dulea.

Acum, agricultorul din satul Ilfoveni se loveşte de altă belea. „E vorba de un hectar şi jumătate pe care eu îl muncesc. Este trecut în registrul agricol la capitolul «Alte forme». Am avut înţelegeri verbale cu proprietarii să-l lucrez, că ei nu pot şi e mai bine decât să crească bălăriile. Primăria Nucet refuză să-mi elibereze actul fiscal necesar la dosar pentru accesarea fondurilor europene pe Măsura 141, aşa că voi pierde şi sesiunea asta de depunere a proiectelor”, se plânge Matei Dulea.

De partea cealaltă, Luisa Bărboiu, primăriţa de la Nucet, spune că asta este legea şi nu o poate încălca, indiferent că îl apreciază pe Matei Dulea pentru activitatea sa. „Certificatul de atestare fiscală, că ai sau nu datorii, se eliberează doar proprietarului. Eu nu ştiu cui aparţine acel teren. Dl. Dulea trebuie să încheie contract de arendă, concesiune sau închiriere cu proprietarul şi apoi poate primi certificatul fiscal”, declară Luisa Bărboiu.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe targoviste@adevarul.ro!

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite