6 semne că este cazul să te opreşti din băut. Ce efecte are rezistenţa la alcool cu care mulţi bărbaţi obişnuiesc să se laude

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unui raport al Institutului Naţional al Sănătăţii (NIH) din SUA publicat recent, tot mai mulţi oameni se află într-o „zonă de pericol“ în ceea ce priveşte consumul de alcool.

Potrivit raportului, publicat în revista JAMA Psychiatry, aproape o treime dintre adulţii americani au suferit, la un moment dat, o tulburare cauzată de abuzul de alcool. Mai grav este că doar 20% dintre aceştia caută tratament.

Ceea ce este cu adevărat alarmant este că intensitatea consumului de alcool este în creştere, spune dr. George Koob, director al Institutului National pentru Alcool si Alcoolism, potrivit prevention.com.  Potrivit specialiştilor, au fost studiate mai multe comportamente care ar trebui să dea de gândit tuturor consumatorilor. 

Te transformi într-ul leu

Cine şi-a văzut colegii care sunt, în mod obişnuit timizi, dansând pe mese la petrecerea companiei, ştie că băutura poate anihila inhibiţiile. Aceste persoane se vor simţi, cu siguranţă, jenaţi de ce s-a întâmplat "aseară".

Războinic de weekend

Dacă nu beţi zilnic, dar beţi în mod regulat, cum ar fi în fiecare sfârşit de săptămână, trebuie să fiţi cu băgare de seamă. Cercetările arată că şapte băuturi alcoolice consumate pe săptămână pot scădea riscul de diabet zaharat şi boli cardiovasculare, însă abţinerea pentru mai multe zile la rând şi consumul celor şapte băuturi într-o singură "şedinţă", anulează orice beneficii potenţiale pentru sănătate ale alcoolului.

Memoria îţi joacă feste

Alcoolul afectează pe toată lumea în mod diferit, în funcţie de genă, de medicamentele pe care le luaţi, precum şi de stilul de viaţă. Totuşi, cercetătorii speculează că băutul regulat şi în cantitaţi mari, poate cauza probleme de memorie.

Asta înseamnă că dacă ai "uitat" vreodată ce s-a întâmplat în noaptea trecută atunci când te-ai distrat cu prietenii, trebuie să îţi pui nişte semne de întrebare.

Fugi de responsabilităţi

"Consumul de alcool este o problemă atunci cand observaţi că aţi început să neglijezi lucruri importante de dragul alcoolului", spune dr. Keith Humphreys, de la Centrul de Evaluare a Sănătăţii din cadrul Universitatii Stanford University din Palo Alto, California. 

Prietenii sunt îngrijoraţi de tine

În cazul în care familia, prietenii sau colegii se arată îngrijoraţi de tine, este timpul să renunţaţi la băutură. „Primul pas este să recunoşti că bei mai mult decât ar trebui şi apoi să-ţi stabilesti nişte scopuri“, spun specialiştii. 

Aveţi nevoie de o băutură în plus

Dacă trebuie să bei mai mult decât de obicei pentru a simţi efectele alcoolului, este un semn că toleranţa ta a crescut. În timp ce mulţi oameni consideră că o toleranţă ridicată este un lucru bun, este posibil să fie un semn că aţi devenit un consumator de alcool cronic, iar obiceiurile tale ar putea fi un motiv de îngrijorare.

România ocupă locul al treilea în UE în ceea ce priveşte consumul de alcool pur per locuitor, potrivit unui raport oficial realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Cu un consum total de alcool pur per locuitor de 13,7 litri, românii ocupă locul 3 în UE (după Lituania şi la egalitate cu Cehia) şi locul 5 în Europa, în spatele  R. Belarus, R. Moldova şi Rusiei, ţări care nu sunt membre UE.

România ocupă poziţia a cincea în Europa în acest clasament. Prima poziţie este ocupată de Lituania, cu un consum total de alcool pur per locuitor de 18,2 litri.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite