40% din membrii consiliilor de administraţie ar trebui să fie femei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Propunerea Comisiei prevede un obiectiv pentru cele mai mari companii europene: egalitatea de gen în consiliile de administraţie.

A asigura liberul acces al femeilor la funcţiile de vârf nu este doar o chestiune de etică, ci şi una de îmbunătăţire a competitivităţii. Potrivit unor studii, firmele care promovează în mod egal femeile şi bărbaţii au performanţe mai bune decât concurenţii lor.

În ciuda acestui fapt, se pare că echilibrul la nivelul posturilor de conducere este mai greu de atins. De exemplu, ponderea femeilor în rândul consiliilor de administraţie ale marilor companii cotate la bursă este acum de aproape 14%, cu doar 2% mai mare decât valoarea înregistrată în 2010.

În acest ritm, atingerea unei stări de echilibru ar necesita circa 40 de ani

Europenii sunt conştienţi că situaţia nu poate rămâne în stadiul actual. Aproape 9 din 10 cetăţeni    cred că, în condiţiile în care deţin aceleaşi calificări, femeile ar trebui să fie reprezentate în posturile de conducere la fel de bine ca şi bărbaţii. Mai mult, circa 3 din 4 sprijină ideea introducerii unor norme care să asigure egalitatea de gen în consiliile de administraţie.

Prin urmare, Comisia propune câteva măsuri de redresare a situaţiei. Acestea includ instituirea unui prag minim de 40% pentru reprezentanţii sexului aflat în minoritate în rândul membrilor neexecutivi ai consiliilor de administraţieale celor mai mari societăţi europene cotate la bursă.

Măsurile propuse vizează doar companiile listate la bursă care au un personal de peste 250 de angajaţi şi o cifră de afaceri la nivel mondial mai mare de 50 de milioane de euro pe an. În total, este vorba de aproximativ 5 000 de firme.

Pentru societăţile deţinute în totalitate sau într-o proporţie semnificativă de către stat, obiectivul este fixat pentru anul 2018.

Firmele care nu au atins obiectivul de 40% vor trebui să aplice standarde clare, neutre din punct de vedere al genului, şi să evalueze candidaţii la posturi de conducere în funcţie de calificările şi meritele lor. În situaţia în care doi dintre candidaţi prezintă acelaşi nivel de calificare, se va acorda prioritate reprezentantului sexului aflat în minoritate - de cele mai multe ori, este vorba de cel feminin.

Măsurile ar avea un caracter temporar, urmând să expire automat în 2028, când se estimează că egalitatea de gen va deveni realitate.

În plus, întreprinderile vor fi invitate să îşi stabilească propriile obiective privind reprezentarea echitabilă a femeilor şi bărbaţilor pe posturile dedirectori executivi. Termenul limită pentru atingerea acestor obiective va fi anul 2020, pentru companiile private şi respectiv 2018, pentru cele de stat. Directorii executivi fac parte din consiliul de administraţie, dar deţin, în acelaşi timp, poziţii-cheie pentru gestionarea curentă a firmei.

Guvernele statelor membre ar urma să stabilească sancţiunile aplicabile companiilor care nu respectă standardele europene.

Există ţări care au introdus deja sisteme de garantare a egalităţii de gen. Acestea vor putea continua să funcţioneze, având chiar libertatea de a depăşi măsurile europene.

Statele care au în vigoare astfel de norme sunt: Belgia, Franţa, Italia, Ţările de Jos, Spania, Portugalia, Danemarca, Finlanda, Grecia, Austria şi Slovenia.

Puterea exemplului

Odată cu îndeplinirea acestor obiective, din ce în ce mai multe femei vor fi motivate să intre şi să rămână pe piaţa muncii. Acest fapt ar aduce multiple avantaje, printre care scăderea ratei şomajului în rândul femeilor şi valorificarea la maxim a competenţelor lor.

Propunerea Comisiei urmează să fie analizată de guvernele UE şi de Parlamentul European, instituţie care a solicitat în repetate rânduri elaborarea unor norme în domeniu.

Întocmit de Europe Direct Târgovişte

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite