17.160 de lei este cea mai mare pensie din judeţul Dâmboviţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

59 de persoane din Dâmboviţa au pensii peste 5000 lei, 57 dintre acestea fiind foşti magistraţi cărora li se indexează veniturile periodic. La polul opus, există un dâmboviţean care primeşte lunar doar 13 lei.

Judeţul Dâmboviţa are şi el pensionarii săi de lux, care, profitând de legi speciale, sfidează de la mare distanţă veniturile obţinute de ceilalţi. Recordul îl deţine un fost magistrat, care primeşte lunar 17.160 de lei. Directorul adjunct al Casei de Pensii Dâmboviţa, Gheorghe Stamate, ne-a informat că magistraţilor li se indexează periodic veniturile, în funcţie de creşterile salariale ale celor care lucrează în sistem. „Acum două luni, am primit de la Tribunal documente avizate, aprobate prin care ni se solicită să operăm modificări în cuantumul pensiilor, fiindcă s-au mărit salariile magistraţilor. De aceeaşi prevedere legală beneficiază şi grefierii. Şi pensiile lor cresc periodic”, declară directorul Gheorghe Stamate. În Dâmboviţa sunt 57 de pensionari proveniţi din magistratură care au pensii ce depăşesc 5000 de lei. Asta în condiţiile în care cea mai mare pensie de asigurări sociale este de 5501 lei.  Numele celui mai prosper pensionar din Dâmboviţa nu l-am putut afla. Conducerea Casei de Pensii a motivat că legea obligă instituţia să păstreze confidenţialitatea. La polul opus, un bătrân care primeşte lunar 13 lei. „Omul nu a avut vechime, dar a vrut să aibe şi el un venit sigur la bătrâneţe şi a cotizat individual. Din păcate, nu s-a ales decât cu o indemnizaţie de 13 lei”, afirmă Gheorghe Stamate.

Sistemul de asigurări sociale îi avantajează pe profesori
Pensia minimă garantată este încă 350 de lei. În Dâmboviţa, beneficiază de mila statului peste 10.000 de persoane. Din punctul de vedere al directorului adjunct al Casei de Pensii, Gheorghe Stamate, sistemul de asigurări sociale îi avantajează pe profesori. În cazul acestora, cea mai mică pensie este de 1500 de lei. Un economist sau un inginer obţine un cuantum atât de ridicat al pensiei numai dacă, timp de mai mulţi ani, ocupă funcţii de conducere. „Am în faţă dosarul de pensionare al unui matematician. Om responsabil. S-a ocupat de sistemul informatic de la Automecanica Moreni. A mai fost angajat şi la trei firme din Bucureşti, unde se ocupa de reţelele de calculatoare şi de softuri. De-abia a obţinut o pensie de 1250 lei”, afirmă Gheorghe Stamate.

Ajutorul social este singura sursă de venit pentru unii bătrâni
Maria Luca din Pucioasa vine frecvent la Târgovişte. O întâlneşti în apropierea Direcţiei Muncii şi Protecţiei Sociale. Cerşeşte. Ne-a spus că nu are niciun venit. Avea 8 ani vechime pe cartea de muncă, dar nu a putut să-şi facă o pensie. Trăieşte dintr-un ajutor social oferit de primărie şi din mila trecătorilor. Când i-am spus care este cea mai mare pensie în judeţ, s-a închinat. Nu-i venea să creadă. Ne-a întrebat scurt: „Ce-o face cu atâţia bani? Ce a muncit omul ăla? A făcut pârtie la Dumnezeu?”

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite