152 de ani de la Unirea Principatelor Romane
0Astăzi, 24 ianuarie, se implinesc 152 de ani de la Unirea Principatelor Romane, Moldova şi Ţara Românească. Evenimentul de mare însemnătate în istoria ţării, care a deschis calea modernizării statului şi a societăţii româneşti, a fost sărbătorit şi la Târgovişte.
„Au existat atunci un personaj providenţial - Alexandru Ioan Cuza şi o generaţie vizionară, care au înţeles corect contextul geopolitic şi care s-au ghidat, în acţiunile lor, în funcţie de interesul naţional. Astăzi, le suntem recunoscători că au gândit pentru viitor.”, a declarat Iancu Caracota, prefectul judeţului Dâmboviţa.
Zeci de militari, jandarmi şi pompieri au luat parte la ceremonia dedicată Unirii iar autorităţile s-au încins la horă. Manifestările au avut loc în premieră, la Curtea Domnească din Târgovişte.
Unirea Principatelor Române cunoscută şi ca Mica Unire a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea şi reprezintă unificarea vechilor state Moldova şi Ţara Românească. Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza şi de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Ţara Românească.
Totuşi, unirea a fost un proces complex, bazat pe puternica apropiere culturală şi economică între cele două ţări. Procesul a început în 1848, odată cu realizarea uniunii vamale între Moldova şi Ţara Românească şi a fost continuat de Alexandru Ioan Cuza atunci când a fost ales ca domnitor al Moldovei şi Ţării Româneşti. După înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar constituţia adoptată în acel an a denumit noul stat România.