1.500 de lei, ca să filmezi Turnul Chindia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar la Muzeul Naţional de Artă al României se percep taxe foto-video mai mari decât la Târgovişte. Celebrul obiectiv istoric, construit pe vremea domnitorului Vlad Ţepeş, a devenit de anul trecut marcă înregistrată a Complexului Naţional Muzeal Curtea Domnească.

Iubitorii de artă, cultură, istorie şi animale trebuie să scoată din buzunar bani frumoşi, dacă vor să plece acasă cu amintiri. Taxele de fotografiere şi filmare sunt supradimensionate la Târgovişte.

La Grădina Zoologică, taxa de filmare-fotografiere este 20 de lei, pe lângă biletul de intrare, în valoare de 7 lei. Dacă însă deţii un aparat foto sau o cameră video mai acătării, trebuie să achiţi 1.000 de lei, altfel nu ai nicio şansă să tragi câteva cadre pentru albumul de familie. Prin comparaţie, la Grădina Zoologică din Bucureşti, se plătesc 13 lei pentru un aparat foto profesional, iar pentru cele obişnuite nu se percepe niciun tarif.

La Complexul Naţional Muzeal Curtea Domnească, accesul cu tehnică foto-video este şi mai scump. Au fost cazuri când turiştii s-au întors de la poartă, ca să-şi lase aparatura în maşini, spre tristeţea copiilor. „Eu am vizitat multe muzee din Europa, dar ca la Târgovişte nu am păţit pe nicăieri. La Luvru, în Paris, am plătit bilet de intrare şi atât. Nu m-a oprit nimeni să filmez sau să fotografiez”, spune Mihai Toma, venit de la Vâlcea să admire celebrul Turn al Chindiei.

750 de lei/oră pentru filmat din exterior


La Târgovişte, turiştii trebuie să plătească 15 lei/oră/aparat foto obişnuit şi 40 de lei/oră/cameră video neprofesională. Cine este pasionat de filmări video şi deţine un aparat sofisticat e musai să scoată din buzunar 750 de lei/oră/exterior clădiri. Dacă vrei să imortalizezi exponatele din interior, se strică şi mai rău situaţia, fiindcă ai nevoie de 1.500 de lei pentru fiecare oră de filmat.

Ovidiu Cîrstina, directorul Complexului Naţional Muzeal Curtea Domnească, ne-a spus că nu sunt cele mai mari taxe practicate în ţară. „Noi nu suntem ca alte muzee mari din lume subvenţionaţi de stat sau sponsorizaţi de cine ştie ce firme ori persoane fizice. În 2010, veniturile noastre proprii au fost de 278 de mii de lei, la care s-a adăugat o subvenţie de peste două milioane de lei de la Consiliul Judeţean”, afirmă Ovidiu Cîrstina.  Am vizitat site-urile mai multor muzee din ţară. Doar Muzeul Naţional de Artă practică taxe foto-video mai mari ca la Târgovişte.

Muzeul Naţional de Istorie percepe tarife mai mici chiar şi pentru persoanele juridice care vor să surprindă pe peliculă tezaurul, respectiv 700 de lei.

În renumitul castel al lui Iancu de Hunedoara, poţi fotografia contra sumei de 5 lei şi filma pentru 10 lei.

În multe alte astfel de instituţii din ţară, cum ar fi Muzeul Satului Românesc, nu se percep deloc taxe foto-video.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite