12 primari riscă să fie acuzaţi de abuz în serviciu de către ANRSC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

12 localităţi sunt pe lista neagră a Agenţiei Naţionale de Reglementare a Serviciiilor Comunitare de Utilitaţi Publice (ANRSC) pentru că au emis autorizaţii ilegale pentru practicarea taximetriei. Mai exact, edilii şefi nu au înfiinţat în cadrul primăriilor un birou autorizat de acordare a licenţelor taxi. „Primăriile au obligaţia să se autorizeze. În cadrul primăriei trebuie să existe un compartiment distinct care se ocupă doar cu autorizarea taximetriştilor. Ei ar fi trebuit să aibă această unitate de autorizare în cadrul instituţiei încă de la 21 martie 2008. Cu alte cuvinte, primarii le-au dat de la sine voie şoferilor să practice această meserie. Trebuie să ştie că riscă sancţiuni contravenţionale, penale sau pot fi acuzaţi de abuz în serviciu, pentru că emit nişte acte neautorizate de ANRSC”, a declarat Andreea Ionescu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Dâmboviţa.

Doar patru primării respectă legea

Localităţile în care primăriile emit autorizaţii legale pentru practicarea taximetriei  sunt Târgovişte, Fieni, I.L.Caragiale şi Găeşti. În aceste localităţi sunt atestaţi 450 de taximetrişti.  „Fiecare primărie trebuia să meargă la ANRSC şi să îşi autorizeze acest serviciu. Eu am mers pe la primării şi le-am explicat că trebuie să-şi autorizeze serviciile pentru că acei oameni cărora le-au eliberat fără drept acele documente, riscă amenzi sau chiar confiscarea maşinilor. În acest fel, primăriile fac evaziune fiscală, pentru că nu se înregistrează absolut nimic”, a declarat Gheorghe Stan, preşedintele Uniunii Transportatorilor Dâmboviţeni.

Fenomenul „pirateriei” este în floare

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă autorităţile este fenomenul „pirateriei”, având în vedere faptul că în Dâmboviţa sunt peste 200 de şoferi care practică aceasă meserie la negru. „Noi muncim câte opt ore pe zi, plătim taxe la primărie, ne plătim locul de parcare şi pe ei nu-i trage nimeni la răspundere. Ne fură pâinea de la gură. Avem şi noi famillii de întreţinut. Îi vezi pe aici prin oraş, sunt aproape 150 de taximetrişti ilegali. Stau pe la Şoseaua Găeşti, Romlux, Dealu Mare, Halta Teiş”, ne spune revoltat Cristi, un taximetrist de 25 de ani din Târgovişte.

„Piraţii” nu pot fi traşi la răspundere de poliţie

Legea nu prevede sancţiuni pentru „piraţii” taximetriei. „Şoferii care practică taximetria la negru nu pot fi traşi la răspundere pentru că nu se stipulează în lege o sancţiune pentru ei. Poliţia nu le poate da amendă pentru că ei pot spune că au luat în maşină pe mamaia, pe tataia, pe fratele sau pe sora. Cei care suferă sunt taximetriştii care sunt în regulă, care îşi plătesc locurile de parcare la primărie. Ei sunt revoltaţi şi spun că ce rost mai are să plătească toate aceste taxe pentru căoricum nu-i trage nimeni la răspundere”, mai spune Gheorghe Stan, preşedintele Uniunii Transportatorilor Dâmboviţeni.


Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite