TEAMĂ 10.000 de dâmboviţeni au renunţat la concediile de boală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a înregistrat o scădere substanţială a numărului certificatelor medicale, după schimbarea legislaţiei. “Poliţia Concediilor” i-a băgat în sperieţi pe doctori, care eliberează cu mai multă băgare de seamă documentele de… stat acasă. În 2010, s-au tratat la domiciliu 35.000 de bolnavi, faţă de 45.000, în 2009.

Intrarea în vigoare în luna mai 2010 a OUG 36, prin care se instituie controlul la domiciliul pacienţilor aflaţi în concediu medical şi se aplică amenzi de până la 10.000 de lei medicilor prescriptori, a însemnat în Dâmboviţa reducerea cu 10.095 a numărului de certificate medicale, faţă de anul 2009.

Noua statistică evidenţiază clar că au existat abuzuri în acest domeniu. „E bine că s-a înfiinţat «Poliţia Concediilor», că le mai taie avântul celor care se obişnuiseră să păcălească statul. Eu am o vecină care mergea la muncă sezonieră în străinătate, la cules de căpşuni, de prune, de spanac. De fiecare dată, îşi băga medical la serviciu. Nici nu făcea secret din treaba asta. Parcă era ceva normal să procedezi aşa”, spune Eduard, un târgoviştean de 43 de ani.

Medicii s-au aliniat din mers noilor prevederi legislative şi au devenit mult mai atenţi când vine vorba de prescrierea concediilor. Dacă inspectorii Casei de Asigurări de Sănătate constată nereguli legat de acordarea medicalelor, doctorii riscă amenzi de până la 10.000 de lei.

Medicii nu mai eliberează certificat pentru orice fleac


„Controalele le efectuăm în principal la sesizarea plătitorilor de indemnizaţii, adică angajatorii. Verificăm dacă pacientul tratat în regim ambulatoriu se află, bolnav, la domiciliu sau la reşedinţa aleasă. La Casa Dâmboviţa am avut doar câteva solicitări în acest sens, iar bolnavii au fost găsiţi acasă”, afirmă ec. Georgeta Zaharia, director-manager general al CJAS Dâmboviţa.

De precizat că, pentru a beneficia de concediu medical, pacientul trebuie să completeze în faţa medicului o declaraţie pe propria răspundere care va conţine numele şi prenumele, codul numeric personal, unitatea angajatoare şi funcţia pe care o deţine în cadrul acesteia.

De asemenea, semnează că va fi prezent la domiciliu sau la adresa de reşedinţă aleasă şi că poate fi vizitat între orele 8:00 – 11:00; 12:00 – 17:00; 18:00 – 20:00. În cazul în care nu va fi găsit, plata indemnizaţiei se va sista.

„Poliţia Concediilor” va continua controlul la medicul prescriptor, care poate fi sancţionat contravenţional cu amendă cuprinsă între 2.500 şi 10.000 de lei, dacă se constastă că nu a respectat procedura legală de eliberare a certificatului medical.

„Este şi nu este bună măsura asta. Eu aveam febră 39 şi nu am reuşit să-mi conving medicul de familie să-mi dea concediu. Mi-a spus că-i este frică, fiindcă poate lua amendă mai mare de două ori decât salariul său dintr-o lună. Aşa că m-am dus la serviciu vai de capul meu”, spune Maricica Constantin, o tânără de 35 de ani.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite