“Ne mănâncă şobolanii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Masa de prânz a familiei Petre constă într-o porţie de cartofi prăjiţi
Masa de prânz a familiei Petre constă într-o porţie de cartofi prăjiţi

Înconjuraţi de mizerie, sărăcie şi câini maidanezi, familia Petre trăieşte cu grija zilei de mâine. Pentru că nu au un loc de muncă şi pentru că viaţa i-a pus de multe ori la încercare, Irina şi Ionuţ îşi cresc cei doi copii într-o cameră în care plouă şi nu intră lumina zilei.

Cu aparatul de fotografiat în mână am plecat în vizită la familia Petre din Târgovişte. Am vrut să le aflu povestea de viaţă, o poveste tristă ce-i drept. Într-un cartier rău famat din oraş, Prepeleac, într-o zonă în care domneşte sărăcia, am fost întâmpinată de o femeie cu ochi blânzi, un chip luminat de un zâmbet sincer şi primitor. Era Irina Botiş, o femeie de 30 de ani ce purta pe braţe un micuţ. M-a invitat în umila ei casă, cerându-şi scuze...nu ştiu pentru ce. Poate că îşi cerea scuze pentru că nu are covoare şi condiţii aşa cum avem mulţi dintre noi. Într-adevăr, nu avea covoare şi nici parchet. Când am intrat în casă am observat că încă mai calc pe pământ, iar lumina intra doar pe o fereastră, cât palma. În camera sărăcăcioasă dar curată, i-am cunoscut în scurt timp şi cele mai dragi fiinţe din viaţa ei, fetiţa Andreea de 10 ani, soţul Ionuţ şi băieţelul Iulian, de numai un an şi două luni. Irina, puţin ruşinată, a început să-mi povestească trecutul ei dureros şi prezentul trist. S-a căsătorit în urmă cu nouă ani cu un bărbat care avea să-i aducă numai bătăi şi vorbe urâte, dar şi trei copii frumoşi, o fată şi doi băieţi. După şapte ani de chin şi sărăcie şi-a luat copiii şi a fugit la o mătuşă, hotărâtă să înceapă o viaţă nouă.

Sărăcia i-a urmărit în viaţă
La scurt timp, Irina l-a cunoscut pe Ionuţ şi împreună au format o familie armonioasă, bazată pe respect şi pe dragoste, o familie foarte săracă. Împreună şi-au construit propria casuţă. Au reuşit să cumpere cu 1.000 de lei, în cartierul Prepeleac, o bucată de pământ pe care erau ridicaţi patru pereţi cu un acoperiş ce stătea să cadă. „Nu avem unde să ne ducem, nu avem un loc de muncă, lucrăm prin zonă la muncile pământului, când găsim. Fostul socru mi-a luat băieţii şi acum mai am lângă mine doar fata. Golul din sufletul meu l-a umplut Iulian, băieţelul meu şi al lui Ionuţ. Suntem săraci, ne mănâncă şobolanii dar ştiu că împreună trecem peste greutăţi”, povesteşte cu lacrimi în ochi Irina.
Actualul soţ are doar 21 de ani dar ştie că în fiecare zi trebuie să aducă ceva de mâncare acasă. O bucată de carne, ajunge mai greu pe masa lor, fasolea şi cartofii fiind la ordinea zilei. „Este foarte greu şi nu ştiu cum să-mi ajut familia. Mă simt neputincios când văd că fetiţa vine şi-mi spune că ar vrea o cameră pentru frăţiorul ei. Ştiu că ar vrea să vadă şi ea desene animate dar nu avem lumină, mă doare să văd că soţia acoperă copiii cu pături atunci când este frig afară şi simt că înnebunesc când suntem nevoiţi să punem ligheane prin casă pentru că ne plouă”, spune Ionuţ.
Familia Petre spune că nu primeşte ajutor social pentru că nu au mutaţie pe Târgovişte.

N-au cerut ajutor social
„Familia Petre nu apare în evidenţa noastră. S-a verificat la Cantina de Ajotor Social şi la Direcţia de Asistenţă Socială a Primăriei Târgovişte şi nu apar înscrişi. Ajutoarele se dau doar dacă ei ne solicită asta. Pe baza unei cereri prin care ne este prezentată situaţia lor, se face o anchetă şi se stabileşte dacă familia respectivă are nevoie de ajutor social”, spune Berta Colea, putător de cuvânt al Primăriei Târgovişte.  

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite