"Femeile fac avort ca şi cum şi-ar scoate o măsea"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii susţin că multe dintre fetele din Dâmboviţa fac 5-6 avorturi până să meargă la facultate. Situaţia este îngrijorătoare cu atât mai mult cu cât numărul naşterilor în 2008 a fost 5.275 în timp ce numărul avorturilor a ajuns la 2.799.

Zeci de eleve fac avort în fiecare lună, numai în ultimii doi ani înregistrându-se peste 600 de avorturi în rândul tinerelor de liceu şi gimnaziu. Cel mai grav este că şi fetele de şcoală generală trec pe la secţia de ginecologie pentru a face întrerupere de sarcină.
“A crescut numărul avorturilor în rândul fetelor sub vârsta de 15 ani. Dacă în 2008 au fost întregistrate 15 fete, în 2009 au fost 18 tinere”, spune Elena Ionescu, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte.

Medicii specialişti sunt îngrijoraţi că tinerele ajung tot mai des pe masa de chiuretaj pentru a face avort. “Este îngrijorător faptul că fete de liceu au până la vârsta de 18 ani un număr de 5-6 avorturi. Nu-şi dau seama cât este de periculos un avort mai ales la vârste atât de mici când corpul este încă fraged”, spune Cristian Rădulescu, medic specialist în Planning Familial.
Printre aceste tinere se numără şi Marcela G. , o tânără de numai 18 ani. Fata a venit în Târgovişte la liceu şi până să-l termine a ajuns pe masa de chiuretaj pentru a face avort de cinci ori.

Avortul aduce urmări grave

Cristian Rădulescu adaugă că în sine un avort poate avea urmări foarte grave, dacă o tânără face 5-6 deja riscul apariţiei unor probleme este mult mai mare. “Un avort este periculos pentru că pot apărea complicaţii. Există riscul ca după un avort, o femeie să nu mai poată avea niciodată copii. Pot apărea complicaţii de tip hemoragic sau pot rămâne cu traume psihice. Nu-şi dau seama că fătul este măcelărit în interior şi uterul este practic răzuit”, spune medicul specialist în planificare familială.
De asemenea medicul spune că cel mai grav lucru este că responsabilitatea protecţiei revine în totalitate femeii.

Renunţă la copil ca la o măsea

Chiar dacă în Târgovişte, în spital, există cabinet de Planning Familial, cabinet care oferă metode contraceptive gratuite şi de asemenea consiliere gratuită, numărul avorturilor creşte în fiecare an. “Femeilor fără venituri şi elevelor le oferim metode contraceptive gratuite, cum ar fi steriletul sau pilule contraceptive la preţuri mai mici faţă de cele din farmacie. Nu au nevoie de trimitere de la medicul de familie, nu le cerem bani pentru consiliere, noi le oferim ajutor. Nu există educaţie sexuală şi femeile au ajuns să facă avort ca şi cum şi-ar scoate o măsea”, spune Cristian Rădulescu.

“După o sarcină nedorită, femeile aleg să facă avort sau să păstreze totuşi sarcina, însă dacă aleg să o păstreze în cele mai multe cazuri ele îşi abandonează copilul, ori la un tomberon ori la vreun orfelinat”. Cristian Rădulescu.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite