„Ultimul drum” a fost curăţat de zăpadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pământul îngheţat îi epuizează pe gropari
Pământul îngheţat îi epuizează pe gropari

Angajaţii de la Administraţia Cimitirelor curăţă aleile cimitirelor după fiecare ninsoare. Groparii muncesc şi două zile pentru a săpa o groapă în pământul îngheţat, iar în unele cimitire această operaţiune durează chiar mai mult din cauza apei care se infiltrează în groapa nou creată.

Angajaţi ai Administraţiei Cimitirelor şi Grădini Publice Târgovişte luptau din greu în această dimineaţă cu troienele de zăpadă căzute în ultimele 24 de ore, încercând să cureţe aleile din cimitirul Suseni din microraionul trei.

Aleea principală a cimitirului a fost curăţată cu lama unui tractor însă pe aleile mai înguste accesul utilajului nu este posibil. „De fiecare dată când avem genul acesta de probleme informăm Administraţia Cimitirelor şi a Grădinilor Publice iar ei ne trimit câţiva angajaţi pentru a ne ajuta să rezolvăm, în cazul acesta, deszăpezirea  aleilor mai mici. Facem asta pentru că aşa e normal, să ne îngrijim ca totul aici să fie în regulă, am văzut că la Bucureşti au dat chiar ordin să fie curăţate cimitirele, noi le-am făcut fără ordin”, spune Eugen Popa, administratorul cimitirului Suseni.

"Nu putem lăsa zăpada pe alei, când ai nevoie urgent de o groapă, aia se sapă, teoretic repede, dar aleile trebuie să fie curăţate. Legat de spaţiile înguste dintre morminte, acestea sunt curăţate numai în cazul în care există o înmormântare în zona respectivă”, adaugă administratorul.

Fie iarna cât de rea, gropile din cimitire trebuie săpate


Indiferent de vreme, groparii din Târgovişte sunt pe metereze, lucrând de cele mai multe ori în echipe de câte trei persoane, pentru a face cu schimbul. Îngheţaţi de frig şi cu umorul specific groparilor, Valentin şi Gabriel (zis şi Duckadam) ne-au povestit cam în ce constă munca lor. “Noi muncim când ne cheamă, săpăm şi aici şi la cimitirul de peste pod. Dar, vă spun, în perioada asta este jale. Groapa la care săpăm acum a mai fost săpată în urmă cu câţiva ani, acum este mai uşor, dar la o groapă nouă, îţi trebuie răbdare. Pământul este bocnă. Sare târnăcopul din pământul îngheţat, îţi sar bucăţi de pământ în faţă, în cap, dar ce să facem, trebuie făcute şi astea, doar nu laşi oamenii afară. Dar ne-am obişnuit”, ne-a zis Valentin Năstase, gropar de 20 de ani.

Celălalt gropar, Gabriel Tală, cunoscut de colegi drept “Duckadam” ne-a explicat că în cimitirul Suseni este încă bine faţă de cimitirul central, cel de peste pod, pentru că acolo sunt mari probleme cu pânza freatică. “Aici e lejer, e parfum, sapi, oboseşti, te mai odihneşti, dar acolo, peste pod e moartea. Sapi jumătate de zi, te chinui, după care ţi se umple groapa de apă. Scoate apa, sapă din nou şi tot aşa de chiar îţi vine să te laşi de meserie”, povesteşte Duckadam.

Două zile pentru a săpa groapa altuia

Stratul de zăpadă de 30 de centimetri a ferit pământul de îngheţ însă chiar şi în aceste condiţii, groparii au nevoie de un timp de două ori mai mare pentru a săpa o groapă. “A dat zăpada asta, l-a ţinut cald că altfel, ne lua Hamletul până săpam groapa. Când a fost gerul ăla năpraznic am aruncat cu apă caldă, slujbe mai trebuia să îi facem pământului aşa era de îngheţat. Pentru o groapă ai nevoie cam de două zile să ştiţi. Mai vin oamenii, ne mai aduc o tărie, ne mai încălzim, ne mai întărim şi săpăm mai departe”, ne-a explicat Duckadam.


Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite