„Suplinitorii necalificaţi sunt o povară pentru învăţământ”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deşi este bine pregătită, Învăţătoarea Elena Mănescu, riscă să rămână fără serviciu de la 1 septembrie
Deşi este bine pregătită, Învăţătoarea Elena Mănescu, riscă să rămână fără serviciu de la 1 septembrie

Şefa Inspectoratului Şcolar, Elena Manolescu, susţine că mulţi dintre ei sunt nepregătiţi. Persoanele fără pregătire de specialitate şi cadrele didactice în vârstă sunt cele mai îngrijorate că vor rămâne fără loc de muncă anul acesta, după aplicarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 114/2009.

Suplinitorii din învăţământul dâmboviţean sunt speriaţi de OUG 114/2009. Pe lângă ei, profesorii care sunt aproape de pensionare stau cu frica în sân că de la 1 septembrie ar putea rămâne fără loc de muncă. Teama lor pare justificată. “Dacă va dispărea un segment din învăţământ, acela va fi al suplinitorilor necalificaţi, care, şi aşa, sunt o povară pentru sistemul de învăţământ şi nu ne aduc vreun beneficiu”, a declarat astăzi, pentru “Adevărul de Seară”, Elena Manolescu, inspectorul general din învăţământul dâmboviţean.

Printre cei peste 1.200 de suplinitori calificaţi din judeţ se numără însă şi tineri precum Elena Mănescu, în vârstă de 23 de ani, care “şi-a tocit coatele” pe băncile şcolii pentru a ajunge dascăl. A absolvit un liceu pedagogic şi, de cinci ani, este învăţătoare. Chiar dacă are gradul de institutor I, suplinitor calificat, chiar dacă este licenţiată în Istoria Veche, Elena este îngrijorată că va rămâne, din septembrie, fără loc de muncă. ”Mi-am dorit foarte mult să fiu învăţătoare pentru că iubesc foarte mult copiii şi îmi place să ştiu că pot să formez aceşti copii. Am un salariu de 900 de lei, iar în ultimele luni ni s-a luat 15% din venit. Dacă îmi pierd locul din învăţământ, nu-mi rămâne decât să plec în străinătate pentru a-mi câştiga existenţa”, spune Elena. 

“Reaşezare” a normelor

Săptămâna aceasta a avut loc o întâlnire între reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi sindicalişti. Tema discuţiei: disponibilizările din învăţământ. Conducerea Inspectoratului Judeţean Şcolar spune însă că în  Dâmboviţa nu se vor face disponibilizări de cadre didactice. “Nu va fi disponibilizat nimeni pentru că va urma o reaşezare a normelor. Deci nu vor fi daţi afară profesori. Posturile nu dispar, va fi o reorganizare. Reaşezarea aceasta înseamnă modificarea normei de predare la directori, încadrarea cu peste două ore în plus la profesorii de gradul I şi cu peste 25 de ani vechime, simplificarea numărului de ore la anumite obiecte şi comasările de rigoare care vor avea loc în vara aceasta pentru faptul că personalitatea juridică a unei şcoli se poate acorda numai pentru un număr de 300 de elevi. Din experienţă, eu cred că aceste comasări nu vor conduce la plecarea profesorilor din învăţământ”, a declarat, pentru “Adevărul de Seară”, Elena Manolescu.

1.200 de dascăli necalificaţi, în judeţ

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dâmboviţa este de părere că profesorii cu vechime în muncă şi bine pregătiţi nu au de ce să-şi facă griji, pentru că nu va fi nimeni dat afară. În Dâmboviţa sunt peste 1.200 de suplinitori necalificaţi şi aproape 100 de suplinitori cu studii de specialitate. Pe de altă parte, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ consideră că OUG 114/2009, care prevede reducerea numărului angajaţilor din educaţie, nu este de natură să ducă la îmbunătăţirea actului de învăţământ şi este pregătită gata să o atace la Curtea Constituţională.


Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite