„Ne punem ştreangul de gât”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Dragomir şi Cristinel Neguţ trăiesc cu teama că vor fi daţi afară
Marian Dragomir şi Cristinel Neguţ trăiesc cu teama că vor fi daţi afară

Pentru că le-au expirat preavizele, 200 de dâmboviţeni angajaţi la CFR Marfă au rămas de săptămâna aceasta acasă. “95 la sută din cei concediaţi au peste 40 de ani şi sunt unici întreţinători de familie”, spune liderul sindical Liviu Stanciu.

Restructurările din compania CFR au atins şi judeţul Dâmboviţa, unde 200 de salariaţi au primit deja decizia de concediere. Liviu Marian Stanciu, liderul Sindicatului Liber Mişcare Comercial Târgovişte spune că deciziile nu respectă legea. „Noi nu am fost de acord cu aceste disponibilizări pentru că ne încalcă drepturile din contractul colectiv de muncă. Pentru că nu mai avem contracte şi a scăzut transportul, au dat afară oameni care sunt unici întreţinători de familie , punând familii întregi pe drumuri. Noi o să-i sprijinim în instanţă, pentru că n-au nicio perspectivă. Această meserie nu se regăseşte în celelalte ramuri ale economiei”, explică liderul de sindicat.

„Cine mă mai împrumută când nu mai am serviciu?”
Valul de restructurări a făcut ca unele staţii de marfă din judeţ să se desfiinţeze. Este vorba despre staţiile Fieni, Doiceşti, Târgovişte Nord, I.L. Caragiale şi Găeşti. „Erau staţii de mai mică importanţă şi nu era nevoie să fie oameni în permanenţă acolo. Pentru a face operaţiunile necesare la transportul de marfă, vor fi trimişi angajaţi ai staţiilor apropiate”, a declarat pentru „Adevărul de Seară” Loredana Rusu, responsabil de relaţia cu presa în cadrul companiei CFR Marfă. Între cei care s-au trezit pe drumuri se numără şi Nicolae Porneală. Bărbatul are doi copii la şcoală, soţia nu lucrează şi o are în îngrijire şi pe mama lui, imobilizată la pat. „Situaţia este critică. S-a desfiinţat staţia de marfă Fieni şi ne-au dat afară, pe toţi cei 20 de angajaţi. Nu ştiu ce o să fac. Cine mă mai angajează la 47 de ani? O să iau sapa în spinare să mă duc pe câmp la muncă. Dar nu ştiu cum o să acopăr cheltuielile”, se plânge bărbatul. „De bine, de rău, câştigam  aproape 900 de lei pe lună. Cam 700 de lei am rate la bănci, 50 de lei mă costă factura de curent, 35 de lei cablul, mai rămane şi ceva de mâncare. Mai greu cu mama, că are pensie 400 de lei şi medicamentele o costă peste 600 de lei. Mă descurcam înainte, dar acum cine mă mai împrumută când nu mai am serviciu? O să ajungem să ne punem ştreangul de gât, să strigăm la cei din morminte să iasă şi să ne lase pe noi să intrăm în pământ”, spune cu disperare fostul ceferist.

Cei care au rămas la muncă se simt ameninţaţi
Situaţia nu e prea bună nici pentru cei care au scăpat deocamdată de disponibilizări şilucrează în continuare la CFR Marfă. „Ne e drag ce facem, dar mai marii nu ne lasă deloc să respirăm. Am 43 de ani. E greu să mă recalific la vârsta asta. Şi cine mă mai angajează?”, se întreabă Marian Dragomir, manevrant la staţia Târgovişte Sud. „Suntem permanent ameninţaţi. Am familie, copii acasă, nu ştiu ce o să fac. Eu altceva nu ştiu să muncesc. Meseria asta am moştenit-o de la tata, care a moştenit-o de la bunicul meu. Altceva nu m-am gândit să învăţ”, spune Cristinel Neguţ, şef de manevră la staţia Târgovişte Sud.

Salarii compensatorii pentru cei concediaţi

Celor disponibilizaţi le-a rămas speranţa că vor primi între 12 şi 15 salarii compensatorii. „Ar trebui să se acorde salariile compensatorii, în funcţie de vechimea angajatului. Dar nu se ştie când şi cum se vor acorda”, a declarat Liviu Marian Stanciu.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite