Zece cele mai nimicitoare boli din istorie: malaria, holera, tuberculoza şi SIDA au ucis sute de milioane de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai nimicitoare boli din istorie. FOTO www.tn.nova.cz
Cele mai nimicitoare boli din istorie. FOTO www.tn.nova.cz

De-a lungul timpului, milioane de oameni au decedat în urma unor epidemii. În cele ce urmează vă vom prezenta 10 dintre cele mai nimicitoare epidemii.

Variola este o boală contagioasă ce a ucis în decursul anilor un număr foarte mare de oameni. Numai secolul trecut, din cauza variolei au decedat peste 300 de milioane de persoane. În anul 1967, aproximativ 15 milioane de oameni s-au îmbolnăvit de variolă, aproape 2 milioane decedând.

La începutul secolului XVI, pe cele două continente americane trăiau undeva la 100 de milioane de indieni, însă din cauza variolei numărul lor s-a micşorat considerabil, ajungând pe la 10 milioane de locuitori. Se pare că sistemul imunitar al acestora ar fi fost unul destul de slăbit, fără a fi pregătiţi de atacurile bacteriilor duse de europeni peste ocean.

Gripa spaniolă a apărut după terminarea Primului Război Mondial, fiind asemănătoare cu gripa aviară din zilele noastre. Această gripă a ajuns în mai multe ţări, după ce soldaţii s-au întors de pe front. Între 1918 şi 1919, „gripa spaniolă” ar fi omorât aproape 100 de milioane de oameni din întreaga lume. Gripa a primit acest nume după ce ziarele din Spania ar fi publicat sute de articole pe această temă.

Din cauza gripei spaniole, numai în India au decedat 17 milioane de persoane. Afectate de această boală au mai fost locuitorii din Spania, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Franţa, Africa de Sud, Australia, Fiji, Samoa Occidentală sau Mexic.

„Moartea Neagră” sau ciuma a fost una dintre cele mai violente pandemii din istoria omenirii. Această boală a izbucnit în Asia, iar în secolul XIV s-a răspândit în Europa. Victimele acestei boli au decedat în chinuri groaznice. Doar în câţiva ani, peste o treime din populaţia Europei a murit din cauza „Morţii Negre”, conform istoricului medieval Froissart. Oamenii au ajuns să creadă că a venit sfârşitul lumii.

Ciuma ar fi apărut în jurul anului 1330. După ce milioane de persoane i-au căzut victime în China şi India, aceasta s-a extins spre Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, ajungând pe la mijlocul secolului XIV şi în Europa. Deşi pentru scurt timp, ciuma nu a mai făcut victime, la sfârşitul secolului XIX, a mai făcut şase milioane de victime în India.

Malaria este o boală transmisă de ţânţarul anopheles, răspândită în zonele tropicale şi subtropicale. Anual, undeva la două milioane de persoane mor din cauza malariei, majoritatea fiind copii din Africa subsahariană. Numărul persoanelor infectate este mult mai mare, circa 400 de milioane de oameni fiind infectate anual cu malarie.

Tubercoloza sau TBC este o boală ce afectează plămânii, însă poate ataca şi alte organe. Dacă nu este tratată, tuberculoza duce la decesul bolnavului. În anul 2010, aproape 1,5 milioane de oameni au murit din cauza TBC-ului, majoritatea provenind din ţări în curs de dezvoltare. Totuşi, numărul persoanelor diagnoticate cu TBC este în scădere în ultimii ani.

Holera este o boală ce atacă intestinul subţire al omului. Boala a apărut în secolul VI î.Hr. în India, însă epidemii de holeră au mai avut loc şi secolul trecut. La începutul veacului al XIX-lea, epidemii de holeră au izbucnit îm Anglia, Austria, Rusia sau Germania. Ultima epidemie de holeră a avut loc în Peru, în anul 1991, peste 300.000 de persoane din America de Sud decedând.

SIDA este o boală provocată de virusul HIV. Această boală distruge sistemul imunitar al omului. Virsul HIV poate pătrunde în organism prin contact sexual, prin sânge sau de la mama la copil. La nivel mondial, numărul celor infectaţi cu HIV se ridică la 50 de milioane de oameni.

Febra galbenă cunoscută şi ca ciuma galbenă este o boală a cărei simptome includ febră, frisoane, greaţă şi dureri musculare. Din cauza febrei galbene, anual mor 30.000 de oameni, majoritatea din Africa. Boala a izbucnit pe continentul african, însă s-a extins în America prin comerţul cu sclavi.

Tifosul sau „febra războiului” a produs undeva la circa 10 milioane de decese în timpul războiului de 30 de ani din Europa. Aceasta boală a cauzat alte milioane de decese în timpul Primului Război Mondial în Europa de Est. Simptomele tifosului includ migrene, pierderea poftei de foame şi febra.

Poliomielita a creat mai multe epidemii de-a lungul timpului, ducând la paralizia şi moartea a sute de mii de copii. La mijlocul secolului trecut, în Statele Unite ale Americi au fost înregistrate undeva la 60.000 de cazuri de poliomielită. Nu există un tratament pentru această boală, înse a fost găsit un vaccin împotriva poliomielitei.

Sursa: www.cnn.com, www.healthcarebisinesstech.com, www.worldatlas.com

Alte ştiri pe această temă:

Detalii înfiorătoare despre modul cum scăpau de cadavrele celor morţi de ciumă şi holeră orăşenii de la Dunărea de Jos

Epidemie de gripă aviară în 40 de state. Cum s-a pregătit România să-i facă faţă

O ciupercă a produs epidemii la fel de cumplite ca ciuma. După 500 de ani, s-a descoperit secretul drogului pe care călugării tibetani îl cunosc de milenii

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite