Suceava: Supermarket-urile au salvat mii de suceveni de la şomaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Supermarket-urile au salvat mii de suceveni de la şomaj
Suceava: Supermarket-urile au salvat mii de suceveni de la şomaj

După închiderea marilor fabrici din oraş, muncitorii au avut probleme în a-şi găsi de lucru

În judeţ există în jur de 100.000 de angajaţi cu acte în regulă, iar numărul oficial al şomerilor a ajuns la 17.000.

Mii de suceveni s-au văzut nevoiţi să-şi caute un nou loc de muncă în ultimii ani ca urmare a închiderii progresive a marilor fabrici din municipiu. Majoritatea locuitorilor oraşului lucrau fie la fabrica de seringi, la cea de sticlă, în industria confecţiilor sau la Centrala Electro-Termică (CET). Numai fostele fabrici de confecţii din centru aveau peste 8.500 de angajaţi.


După o viaţă de muncă la întreprindere, mulţi dintre suceveni s-au trezit pe drumuri, în imposibilitatea de a practica meseria pe care au învăţat-o. O bună parte dintre disponibilizaţii perioadei de reconstrucţie economică au ales să plece peste hotare.


900 de suceveni angajaţi la mall


Eu am lucrat la CET, dar după ce au redus personalul am rămas fără loc de muncă. Aşa că am ales să merg în străinătate, în Israel, cum era moda în anii ‘90, dar nici acolo nu am stat mult. Pentru că erau războaie m-am întors şi am devenit taximetrist“, a declarat Marius Băniţei. Dacă până de curând taximetria era printre puţinele variante pentru cei rămaşi fără slujbe, piaţa muncii din Suceava a primit o gură de oxigen serioasă în ultimii doi ani prin deschiderea în oraş a mai multor centre comerciale.


Numai la Iulius Mall lucrează 900 de persoane, dintre care 650 sunt angajate ca vânzători. Alte şase supermarketuri au fost inaugurate în ultima perioada în oraş, majoritatea construite în locul vechilor fabrici falimentare. Aici şi-au găsit un loc de muncă alte câteva mii de suceveni.


Angajatorii au o bază
de selecţie mai largă


Conform datelor statistice, în judeţul Suceava există în acest moment 103.693 de angajaţi în toate domeniile, în condiţiile în care populaţia totală a regiunii este de 714.000. „Creşterea numărului de şomeri înscrişi în evidenţele noastre în urma dificultăţilor economice de pe piaţa locală a muncii a condus la înregistrarea multor persoane care nu au mai fost şomeri, lărgindu-se baza de selecţie a calificărilor pe care le au căutătorii de locuri de muncă”, a declarat Ioan Cristian Şologon, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea forţei de Muncă. În judeţul Suceava sunt înregistraţi oficial 17.600 de şomeri.

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite