Bunătăţi tradiţionale şi petreceri la Festivalul Hribului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sub titlul „Festivalul Hribului", pensiunile agroturistice din zona Vama s-au reunit pentru a oferi turiștilor și localnicilor un adevărat regal culinar și de tradiții specifice locurilor.

Expoziția culinară a fost în centrul atenției mai ales că aproape toate bunătățile erau preparate pe bază de hribi și fructe de pădure.

Chiar dacă suntem într-un an nu foarte bun al hribilor, când ploaia puțină a făcut ca producția de hribi să fie săracă, iar prețul a ajuns chiar și la 80 de lei în centrele de colectare, sătenii din comuna suceveană Vama au ținut la tradiție și au organizat Festivalul Hribului.

Ajuns la a IV-a ediție, festivalul-târg al produselor tradiţionale locale, a reunit pensiuni agroturistice din zona Vama care au adus cu ele tot ce aveau mai bun prin cămară și bucătărie. De la binecunoscutele sarmale cu hribi, o delicatesă a localnicilor, ciorba de hribi aburindă într-un ceaun pe focul de lemne sau ciulamaua din hribi cu mămăliguță i-au făcut pe cei prezenți să considere festivalul unul unic în țară.

„Am venit de la Iași pentru acest eveniment. Suntem și noi în felul nostru oameni gospodari dar, după ce am gustat din sărmăluțele cu hribi și dintr-o ruladă, pot să spun că nu știam că există asemenea bunătăți, mi-am dat seama că nu știu mai nimic despre Suceava", ne-a spus Alexandru Budel, unul dintre sutele de turiști veniți la Vama pentru festival.

Gospodinele din zonă au pregătit pe lîngă rețete tradiționale și unele moderne. Alături de ciorbă, sarmale sau pifteluțe vizitatorii au putut găsi pe masa expozanților și steluțe sau clătite umplute cu ciuperci, rulade sau sos de hribi cu ouă de prepeliță. Pentru a trage privirile vizitatorilor unele dintre pensiuni au pregătit decoruri speciale. Cele mai ochioase au fost mocănița din pâine de hribi cu ruladă de ciuperci și păpușile din sarmale cu hribi.

Un alt punct de atracție care a fost mai tot timpul aglomerat a fost Cămara Bucovineană.  „Am pregătit și cămara pentru iarna cu de toate. Avem zacuscă, dulcețuri și siropuri din fructe de pădure sau murături. Fiecare pensiune și-a făcut propriile rețete", a spus Iuliana Balmoș, unul dintre organizatori. Iar dacă unii s-au mulțumit doar să mănînce și să guste din fiecare fel de mâncare, alții nu au putut pleca cu sacoşa goală acasă și și-au făcut provizii. „Am cumpărat deja dulceață de zmeură, zacuscă de gălbiori și de ciuperci de pădure", a declarat Violeta Danilov.

Festivalul Hribului a adus şi un program folcloric prezentat de ansambluri din Cernăuţi şi Ansamblul Ciprian Porumbescu din Suceava, o lansare de carte, volumul de epigrame şi poezii umoristico-satirice „Pete de rugină", un debut al autoarei Cătălina Orşivschi și o degustare de vinuri ieşene special alese pentru a se asorta cu bucatele tradiționale. Parada portului popular, în calești sau călare pe cai și un car alegoric condus de doi copii pe ponei a fost un alt moment pregătit de organizatori. Seara s-a încheiat cu un program folcloric și un recital folk cu participarea lui Ilie Micolov.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite