Suceava: Portret/Leonard Zamă: A încântat sute de mii de spectatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Portret/Leonard Zamă: A încântat sute de mii de spectatori
Suceava: Portret/Leonard Zamă: A încântat sute de mii de spectatori

Suceveanul cântă la 11 instrumente de suflat. Membru al Ansamblului „Ciprian Porumbescu“, el a moştenit talentul tatălui său.

Pasiunea lui Leonard pentru muzica populară îşi are originile într-o bantă ţărănească la care a învăţat să cânte pe uliţele satului natal, Corni. Tânărul s-a ambiţionat să ajungă un artist cunoscut şi, în anii ’70, a pornit spre Suceava pentru a studia la Şcoala Populară de Artă. Ajuns în „marele oraş“, Leonard a făcut tot posibilul să ajungă în preajma membrilor ansamblului „Ciprian Porumbescu“.

 „Gândurile mele erau de a ajunge instrumentist la ansmablu“, mărturiseşte Leonard. În 1978 dorinţa i s-a îndeplinit şi, timp de trei ani, a fost instrumentist al celebrei formaţii de muzică populară. Ulterior, a devenit profesor de instrumente tradiţionale la Şcoala Populară de Artă.  „În ţară nu mai există în acest moment niciun alt profesor autorizat specializat pentru instrumente populare“, spune artistul.


Leonard Zamă se individualizează de ceilalţi instrumentişti prin câteva metode personale. „Stăpânesc un stil de pe valea Siretului, un stil propriu, personal, cu care mă diferenţiez de orice instrumentist“, susţine acesta. Suceveanul îşi compune şi interpretează cu uşurinţa melodiile apreciate de mii de ascultători. La mijloc stă şi  experienţa de peste 35 de ani, perioadă în care a fost înconjurat de maeştrii de la care a avut numai de învăţat. Printre aceştia se numără şi Simion Stanciu, de la care a deprins cum să-şi exprime trăirile pe scenă.


A cântat fără microfon în faţa a 2.000 de persoane


Artistul are peste 100 de concerte pe an, a participat la nenumărate concursuri, a luat mereu premiile cele mai mari şi a încântat publicul de peste hotare. Cel mai plăcut moment rememorat de artist s-a petrecut în 1990, în Elveţia, când a cântat în faţa a 2.000 de persoane, fără amplificare.


Leonard are şase albume şi peste 130 de melodii înregistrate. Nu concepe să colaboreze cu alţi dirijori în afară de Viorel Leonică şi George Sârbu. „Ei sunt cel mai în temă cu muzica din Moldova şi din Bucovina“, susţine Leonard Zamă. Cel mai mare succes la vânzări l-a avut imediat după debut. La fel de bine a fost apreciat şi proiectul melodiilor de bantă ţărănească preluate de pe cinci casete ale tatălui său şi puse toate pe un CD. 


Întotdeauna înconjurat de oameni buni, Leonard susţine că este dispus în continuare să inveţe. Niciodată nu îi este ruşine să întrebe ceva şi susţine că un profesor adevărat are mereu ceva de lăsat în urmă.


Întrebări şi răspunsuri


Ce planuri aveţi?
Doresc să mai pot lansa 1-2 albume. Sper să pot înregistra un DVD cu jocul Caprei de la Corni, pus în scenă de colectivul Ansamblului „Ciprian Porumbescu“ din Suceava.


Undevă simţiţi cel mai bine?
Mă simt minunat alături de cei de acasă şi de cei de la ansamblu. Am trăit 18 ani alături de membrii „Ciprian Porumbescu” şi tot ce am creat a fost pentru ei şi cu ajutorul lor. Nu aş merge la alt ansamblu deoarece aici se cântă autentic româneşte şi s-au legat numeroase relaţii de prietenie şi de rudenie, motiv pentru care sunt în continuare artist instrumentist al ansamblului popular din Suceava.

Ce-i place
 „Îmi place arta şi să scormonesc, să dau de frumos în artă“, spune artistul. Lui Leonard îi place să fie înconjurat de oameni buni, specialişti, şi să înveţe de la ei tot ce e mai bun pentru cariera sa de instrumentist.

Ce nu-i place
Artistului nu-i place neseriozitatea persoanelor cu care lucrează. Acestora le aduce amintemereu că este foarte importantă corectitudinea într-o carieră. De altfel, numărul colaboratorilor s-a restrâns din acest motiv de-a lungul anilor, rămânând doar cei corecţi.

Profil
Născut. 16 ianuarie 1956, satul Corni.
Studii. Şcoala Populară de Artă.
Familie. Căsătorit, are un copil.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite