Suceava: 150 de lei pentru a conduce scuterul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atât costă cursul de legislaţie rutieră pe care trebuie să-l urmeze posesorii de mopede

Pentru a face faţă traficului nebunesc din ultimele luni, unii suceveni, mai ales tinerii, s-au orientat spre scutere.

În ultimii ani, din cauza traficului aglomerat şi a lucrărilor la reţelele de termoficare, canalizare sau cele de alimentare cu apă, drumurile publice au devenit un coşmar pentru mulţi suceveni, iar varianta unui moped sau a unei motociclete le-a surâs câtorva locuitori.

„Eu locuiesc într-un capăt al oraşului şi lucrez în celălalt şi astfel am decis că cea mai bună variantă este un scuter ca să ajung în timp util la muncă“, a declarat Iulian C., mopedist.

Mai puţini motociclişti

Faţă de anul trecut, numărul celor care au ales anul acesta să urmeze cursurile unei şcoli de şoferi pentru categoria A a scăzut foarte mult.

„În anul precedent au fost înscrise 20 de persoane care voiau permis categoria A, dar acum am doar doi elevi. A scăzut drastic interesul populaţiei pentru motoare din cauza celorlalţi participanţi la trafic, în special a şoferilor de autoturisme, care nu conştientizează că nu sunt singuri în trafic. Cei mai mulţi elevi îi am la mopede. Momentan sunt peste 20 de cursanţi“, a declarat Constantin Alecsa, administratorul unei şcoli de şoferi. Pentru obţinerea permisului categoria A, un elev este nevoit să urmeze 18 ore de legislaţie şi să practice 20 de ore de poligon. „Motocicliştii fac, de obicei, slalom printre maşini şi agaţă oglinzi şi tocmai din această cauză nu sunt de acord să le permită accesul pe străzi“, a declarat Florin Molner, şofer.

Instructorii susţin că pentru a conduce un moped trebuie să ştiţi să conduceţi o bicicletă. „Am avut o elevă care a venit în fiecare zi, timp de o lună, până a învăţat să meargă pe bicicletă şi abia apoi s-a aşezat în şeaua unui motor, desigur în poligon“, a povestit Constantin Alecsa.

Sucevenii care doresc să conducă un moped sunt obligaţi să urmeze mai întâi un curs de legislaţie, care durează trei zile, după care primesc o adeverinţă cu care pot circula. Un astfel de curs costă 150 de lei. „Sunt mopedist convins pentru că este mult mai uşor să te strecori în traficul sucevean şi să găseşti un loc de parcare“, a mai adăugat Constantin Alecsa.

Reguli pentru mopedişti

Cursul de legislaţie rutieră este obligatoriu pentru cei care posedă un vehicul de până la 50 de centimetri cubi şi au vârsta minimă de 16 ani. În cursul de legislaţie sunt cuprinse informaţii despre obligaţii, amenzi, dar şi despre echipamentul necesar. Mopediştii trebuie să poarte cască de protecţie şi să circule permanent cu faza mică aprinsă.

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite