Reţeta simplă şi sănătoasă pentru prepararea deliciosului iaurt de casă cu smântână. Ce este huslinca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: cookpad.com
FOTO: cookpad.com

Iaurtul preparat la nivel industrial este gustos, dar naşte dezbateri cu privire la efectele pe care le pot avea ingredientele folosite pentru conservarea produsului final asupra organismului. Cel făcut în casă însă alungă orice temere.

Primarul Viorel Cucu din comuna Adâncata a judeţului Suceava ne-a spus că oamenii locului îşi prepară singuri iaurtul după o reţetă simplă.

 Alesul local a explicat că iaurtul se prepară într-o oală de lut. Mai întâi, se spală oala, se usucă foarte bine, „cu gura în jos” pe plită, se unge apoi cu smântână, se umple cu laptele care a fost fiert şi răcit în prealabil. „Se lasă cam trei zile la prins şi are un termen de valabilitate de o săptămână, dacă este ţinut la frigider”, ne-a spus Viorel Cucu.

Vasile Avram, primarul de la Todireşti a declarat pentru „Adevărul” că-n comuna sa nu se prepară iaurt, ci lapte acru. Reţeta este aproape identică cu cea de la Adâncata. Un singur aspect diferă: „laptele se fierbe foarte bine. Cu cât este mai fiert cu atât se face mai gros. Este gata într-o zi şi rezistă câteva zile la frigider”.

Pe de altă parte, în comuna Izvoarele Sucevei nu se prepară nici iaurt, nici lapte acru, ci huslincă. O gospodină din localitate ne-a spus că seamănă cu iartul ca textură, însă este mai gras şi mai acru. Se fierbe laptele în prealabil, să spunem cinci litri. Când ajunge la temperatura camerei, se pune „un cuib”, sau mai bine spus 200 de ml de huslincă din producţia anterioară. Se lasă într-o cameră călduroasă, aproximativ 12 ore, ca să se prindă, după care se pune la frigider. Se mănâncă rece, cu mămăligă fierbinte.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite