Obsesia lui Ştefan cel Mare, care l-a urmărit toată viaţa. Cine a pus la cale uciderea violentă a tatălui său şi cum a reuşit domnitorul să-i răzbune moartea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan cel Mare
Ştefan cel Mare

Bogdan al II-lea, tată lui Ştefan cel Mare şi fost domnitor al Moldovei, a fost omorât de fratele său vitreg Petru Aron, cel care râvnea la tronul ţării. Bogdan Vodă a fost decapitat la o nuntă la care se afla şi Ştefan, care avea la vremea aceea doar 14 ani. La vârsta de 21 de ani, marele voievod a reuşit să-l înlăture de la conducerea Moldovei pe Petru Aron, în anul 1470 reuşind chiar să-l omoare pe câmpul de luptă.

Bogdan al II-lea a fost domnitor al Moldovei între 1449 şi 1451, fiind cunoscut ca şi fiul nelegitim al lui Alexandru cel Bun, însă el va rămâne o persoană marcată în istoria României, dar mai ales a Moldovei, nu prin acest fapt, ci pentru că este tatăl marelui voievod Ştefan cel Mare. Bogdan al II-lea a ajuns pe tronul Moldovei după ce a reuşit să-l alunge pe Alexandru al II-lea. Sfârşitul domniei lui Bogdan al II-lea este unul tragic, el fiind decapitat chiar de fratele său vitreg Petru Aron.

Omorârea lui Bogdan al II-lea, tatăl lui Ştefan cel Mare, a avut loc în toamna anului 1451, în satul Reuseni, din judeţul Suceava, unde domnitorul participa la nunta fiicei boierului Sima Hrană. Bogdan al II-lea l-a luat cu el pe fiul său Ştefan, care era în vârstă de doar 14 ani, la acea vreme.

A fost o petrecere frumoasă, mesele erau pline de viţei la proţap, vinul curgea din belşug, iar lăutarii nu se mai operau din cântat. La o bucată de noapte, Bogdan al II-lea şi-a trimis fiul la somn, deoarece dimineaţă trebuiau să pornească călare spre Dunăre pentru ca tânărul Ştefan să vadă un paşă cu turban.

La scurt timp, după acest moment în curtea moşiei spătarului Sima se auziseră două bubuituri, lăutarii s-au oprit din cântat, iar deodată în încăperea în care se desfăşura nunta a intrat Petru Aron, fratele vitreg al domnitorului Bogdan al II-lea, cel care râvnea la scaunul Moldovei. Acesta era însoţit de zeci de mercenari unguri înarmaţi până în dinţi.

“Vodă încercă să se apere, ridicând un scaun cu mâna stângă şi apucând jungherul de la brâu cu dreapta. Dar se pomeni în cârcă lovit de o greutate uriaşă – un buzdugan venit prin fereastra deschisă din spate. Bogdan – vodă ameţi, o tulburare îi împăienjeni vederea, iar scaunul şi paloşul îi scăpară din mâini. Căzu în genunchi. Un val de sânge îl podidi pe nas şi pe gură. Spătăriţa slobozi un ţipăt şi se apucă fără ştire cu mâinile de păr”, povesteşte scriitorul Mihail Drumeş în cartea sa Povestea neamului românesc de la început şi până în zilele noastre. Pagini din Trecut, scena în care Bogdan al II-lea este atacat de fratele său Petru Aron la nunta de la Reuseni.

”Curcane! Curcane! Ai sfârşit ca un curcan!”

La porunca lui Petru Vodă, mercenarii unguri l-au scos pe voievod în curtea moşiei şi l-au dus lângă un butuc, pentru ca acesta să-şi revină în urma loviturii primite. Petru Aron a întrebat mulţimea adunată în curte unde se află soţia domnitorului şi fiul acestuia, însă cum nu a primit vreun răspuns şi-a pus gealaţii să-i caute şi să-l aducă pe nepotul său Ştefan, fie mort sau viu.

În timp ce ungurii au răscolit întreaga casă, în căutarea tânărului Ştefan, Petru Aron l-a prins de păr pe Bogdan Vodă şi cu o singură lovitură de paloş i-a retezat capul, după care a început să ţipe mulţumit: ”Curcane! Curcane! Ai sfârşit ca un curcan!”.

                                                     

Petru Aron

                    Petru Aron -  domnitorul moldovean care l-a omorât pe tatăl lui Ştefan cel Mare

Mulţimea adunată în curte a rămas fără glas, ochii lor fiind aţintiţi spre capul decapitat al celui ce le era domnitor. Mercenarii unguri, au răscolit întregul conac, însă nu au reuşit să pună mâna pe Ştefan, care a reuşit să fugă spre Suceava călare pe un cal primit cadou de la spătarul Hrană.

După ce l-a omorât pe Bogdan al II-lea, în octombrie 1451, Petru Vodă devine voievodul Moldovei reuşind să conducă ţara până în 1454, când pierde tronul în favoarea lui Alexăndrel, însă îl recuperează în 1455. În luna aprilie 1457, Petru Aron este înlăturat definitiv de la cârma Moldovei chiar de nepotul său Ştefan cel Mare, fiul lui Bogdan al II-lea.

Petru Aron s-a refugiat în Polonia, apoi în Transilvania şi Ungaria, însă în cele din urmă a fost capturat şi executat chiar din porunca lui Ştefan cel Mare. “Şi iarăşi birui Ştefan Vodă. Şi-l prinsese pe Pătru Vodă Aron şi-i tăie capul, de-şi răsplăti moartea tătâne-său, Bogdan vodă”, povesteşte cronicarul Grigore Ureche.

Moartea lui Petru Aron s-a produs chiar pe câmpul de luptă. În decembrie 1470, acesta a fost decapitat la Orbic – Buhuşi, judeţul Bacău, unde Petru Aron însoţit de o armată formată din mercenari unguri a atacat oastea lui Ştefan cel Mare, cu scopul de a redobândi tronul Moldovei, însă fără succes pentru el, pentru că în final a pierdut lupta şi a fost decapitat exact cum a făcut şi el cu tatăl marelui voievod moldovean.

În memoria tatălui său, la sfârşitul domniei, în perioada 1503 – 1504, Ştefan cel Mare a ridicat o biserică la Reuseni, aceasta fiind considerată ultima ctitorie a domnitorului.

Alte ştiri pe această temă:

Adolescenta care i-a sucit minţile lui Ştefan cel Mare. Ascensiunea misterioasă a unei copile de 16 ani de la prizonieră la doamnă a Moldovei

Prinţesa de la nord, Evdochia de Kiev, marea iubire a lui Ştefan cel Mare - cea mai importantă căsătorie strategică din istoria Moldovei

A ridicat Ştefan cel Mare câte o biserică după fiecare luptă câştigată? Lista lăcaşurilor de cult ctitorite de domnitor

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite