O familie din Suceava s-a întors din Germania, de la cules de căpşuni, pentru a le cultiva pe plaiurile natale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soţii Moloce, doi tineri cu studii superioare, din comuna Gălăneşti, au stat mai mulţi ani în Germania, unde s-au ocupat cu culesul căpşunilor. Aceştia s-au întors în ţară şi au pus în aplicare ce au învăţat de la nemţi. Ei au început cu un teren de 30 de ari, iar în prezent cultura lor se întinde pe nouă hectare de teren.

Un tânăr cuplu din judeţul Suceava a decis să pună în practică ce au învăţat în perioada petrecută în străinătate, unde au lucrat în agricultură, culegând căpşuni, iar în prezent au propria lor cultură în satul Hurjuieni din comuna suceveană Gălăneşti.

Simona şi Adrian Moloce au plecat amândoi în Germania, în perioada studenţiei, pe timpul verii, din dorinţa de a avea banii lor de buzunar. La început a mers doar Adrian, după care au mers împreună. Simona a mers în Germania patru ani la rând, câte 2 – 3 luni în fiecare an, iar soţul ei a mers şapte ani, timp de şase luni în fiecare an.

„În toată această perioadă eu am fost culegătoare de căpşuni şi zmeură. În schimb soţul meu în aceşti şapte ani a muncit la tot ce se poate munci într-o plantaţie de căpşuni, de la plantarea stolonilor până la ambalarea şi livrarea căpşunilor. Menţionez că firma la care am muncit cultiva în jur de 80 de hectare de căpşuni”, a declarat Simona Moloce.

În anul 2014, ei au decis să rămână în ţară cu gândul de a investi puţinii bani pe care i-au adunat în Germania. Ideea de a rămâne în România a fost comună. Amândoi îşi doreau să facă o afacere, ceva al lor. Gândindu-se  foarte mult la ce ar putea face în România, au ajuns la concluzia că cele mai multe lucruri le ştiu despre căpşuni deşi Simona are diplomă de ecomomist şi Adrian de inginer în industria alimentară. În scurt timp au început să se intereseze de unde ar putea cumpăra nişte stoloni şi cu toate ideile „furate” de la nemţi au început să cultive căpşuni.

„Am început cu 30 de ari de căpşuni plantaţi în livada părinţilor, cu o investiţie de aproximativ 10.000 de euro. În fiecare an am reinvestit tot ce am câştigat,  în stoloni de bună calitate, în utilaje, în maşină de plantat căpsuni, în irigaţii. Tot ce am văzut în Germania am făcut şi noi şi cel mai important am avut răbdare”, a povestit Adrian Moloce.

image

       Adrian Moloce, tânărul cultivator de căpşuni de la Hurjuieni. FOTO Dănuţ Zuzeac

Primii stoloni i-au comandat din Olanda. Rudele şi prietenii lor au fost foarte surprinşi că au ales munca câmpului şi mai ales că au investit toţi banii în agricultură, dar în scurt timp au văzut că nu este o glumă şi le-au sărit în ajutor. Pe lângă rude, cei doi tineri mai au câţiva vecini care îi ajută atunci când au nevoie.

În prezent, ei cultivă căpşuni pe aproximativ nouă hectare, recolta obţinută fiind vândută în zona Rădăuţi, precum şi în pieţele din satele vecine.

„Nimic nu este uşor, mai ales în agricultură. Cultivarea căpşunilor presupune foarte multă muncă fizică. Sunt etape precum prăşitul sau culesul care se fac manual, dar nu ne plângem, hurjuienii sunt oameni harnici”, a arătat Simona.

image

         Simona Moloce, tânăra cultivatoare de căpşuni de la Hurjuieni. FOTO Dănuţ Zuzeac

Planul lor de viitor este să îşi întindă cultura de căpşuni pe încă câteva hectare şi să facă o mică linie de congelare a fructelor şi de dulceaţă tradiţională. Un rol decisiv în reuşita lor îl va juca şi vremea. Dacă vor avea o vreme prielnică fără grindină, ei speră să îşi poată realiza planurile.

„Despre noi nu sunt multe de spus, suntem amândoi din satul Hurjuieni, practic vecini, prieteni din copilărie şi din 2015 soţ şi soţie. Eu am absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice specializarea Afaceri Internaţionale iar soţul meu Facultatea de Inginerie Alimentară specializarea Controlul şi Expertiza Produselor Alimentare, iar de când cultivăm căpşuni nu ne-am lăsat de învăţat, am mers la cursuri de pomicultură şi alte culturi, să fim ţărani cu diplomă, ţărani europeni”, a mai menţionat Simona.

Cei doi soţi nu au deloc timp liber în perioada caldă a anului. Ei încearcă să aibă o zi de odihnă, duminica, dar pofticioşi de căpsuni nu îi prea lasă. În schimb din noiembrie şi până în martie, aceştia sunt în concediu şi au timp de citit o carte, de vizionat un film, dar marea lor plăcere rămâne să viziteze locuri noi.

Alte ştiri pe această temă:

Idee de business: tânărul care cultivă căpşuni uriaşe. Un fruct are aproape 200 de grame

FOTO Afacerea căpşunilor cultivate pe pat de paie. Cât câştigă anual agricultorul român inovator care a încercat „reţeta“

Căpşunile spaniole iau locul pepenilor în Oltenia: căpşunarii s-au întors în ţară şi speră să dea lovitura

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite