Municipiul Suceava două milioane de euro din cauza licitaţiilor: reţeaua de termoficare a oraşului nu va fi modernizată deşi bani există

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Municipiul Suceava două milioane de euro din cauza licitaţiilor. FOTO Adevărul
Municipiul Suceava două milioane de euro din cauza licitaţiilor. FOTO Adevărul

Municipiul Suceava a primit 9 milioane de lei de la Guvern pentru a moderniza sistemul de termoficare, însă cum licitaţiile au durat circa patru luni de zile, contractul ar putea fi semnat abia pe 2 decembrie 2016, dacă nu cumva vor fi depuse contestaţii. În aceste condiţii, banii de la Guvern nu vor putea fi folosiţi până la finele anului şi municipalitate va trebuie să-i restituie.

Primăria Suceava pierde cele aproape nouă milioane de lei pe care Guvernul le-a depus în această toamnă în contul instituţiei pentru reabilitarea unora dintre punctele termice din municipiu pentru că, deşi licitaţia a fost finalizată, conform legislaţiei, finanţarea este valabilă doar pe perioada execuţiei bugetare a anului în curs. Cea mai optimistă dată pentru semnarea contractului cu firma care va realiza lucrările este 2 decembrie, aceasta în cazul în care nu vor exista contestaţii, iar aceste lucrări vor putea fi începute doar după încheierea sezonului rece.

„S-a terminat încă o licitaţie importantă. Este vorba despre reabilitarea punctelor termice din Obcini, Zamca 4 şi punctul Termic Parc. Licitaţia a fost împărţită în două loturi şi a durat patru luni. A fost câştigată de Consix Construcţii SRL Bucureşti. Au fost şase oferte. Din păcate, putem semna contractul cel mai devreme pe 2 decembrie, aceasta în cazul în care nu vor fi notificări şi contestaţii. Situaţia este una paradoxală.

Avem în cont, de acum o lună, suma de 87 miliarde de lei vechi pentru această destinaţie, veniţi de la Guvern. Mai mult, am primit o notificare de la Guvern prin care mai putem primi nişte bani pentru reabilitarea acestor puncte de termoficare. Contractul de finanţare este valabil în cazul în care reuşim să realizăm lucrările până la sfârşitul anului. Probabil că o să dăm aceşti bani înapoi. Deşi îi pierdem anul acesta, sperăm să îi câştigăm din nou anul viitor. Suntem şi în perioada de iarnă, când aceste lucrări nu mai pot fi realizate”, a declarat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.

El a mai spus că problema în acest caz a fost faptul că aceşti bani au sosit spre finalul anului şi având în vedere că procedurile de licitaţie sunt lungi, nu s-a putut respecta termenul impus de Guvern pentru punerea în practică a contractului de finanţare.

„Am pierdut 87 de miliarde, dar aici eu am spus, am atras atenţia că aceşti bani ar trebui daţi în primăvară. Ei au venit toamna şi până se face licitaţia, practic nu îi mai poţi folosi. Este o lucrare importantă pe care vrem să o demarăm. S-a făcut deja licitaţia, au fost desemnaţi câştigătorii şi dacă nu vor fi contestaţii, în primăvară vom putea începe lucrările. La proiectele pe fonduri guvernamentale, finanţarea este valabilă pe perioada execuţiei bugetare a anului respectiv, până la 31 decembrie 2016, în cazul nostru, însă din păcate nu putem respecta acest termen”, a mai arătat Ion Lungu.

Alte ştiri pe această temă:

Documente de patrimoniu salvate în cel de-al 12-lea ceas. Lucrări de termoficare la sediul ahivelor brăilene, după patru ani de stat în frig

Amendă de 20.000 de lei pentru Serviciul Public Local de Termoficare

Severinenii au semnat o petiţie online către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite