Suceava: Portret/Vasile Mihai:„Am văzut moartea cu ochii de cinci ori“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Portret/Vasile Mihai:„Am văzut moartea cu ochii de cinci ori“
Suceava: Portret/Vasile Mihai:„Am văzut moartea cu ochii de cinci ori“

A făcut carieră în armată, ca pilot de vânătoare, iar acum, la 52 de ani, îşi împarte timpul între zbor şi afaceri.

Vasile a fost pilot de vânătoare, iar cea mai grea perioadă a carierei sale a coincis cu perioada comunismului. În aceea vreme a fost nevoit să petreacă o parte bună de timp în Siberia, unde efectua misiuni secrete.
„Deşi am văzut moartea cu ochii de cinci ori în timpul zborurilor, nu mi-a fost frică niciodată”, a spus Mihai Vasile. Primul contact cu aeronavele l-a avut în şcoala generală, când a proiectat un deltaplan.

Locul întâi la Spartachiadă

„Pe atunci credeam că am să ajung chimist, pentru că eram pasionat de nanocosmos. Era momentul decisiv când trebuia să aleg unde voi merge la liceu. Doar cu ajutorul apropiaţilor am luat decizia de a merge la Liceul Militar din Câmpulug Moldovenesc pentru că în România nu există liceu de aviaţie”, a povestit cu amuzament Mika, aşa cum îi spun prietenii. În timpul liceului militar a zburat doar vara, la aerocluburi, cu avioane mici, SB2, IAR. Mai târziu, a urcat şi într-un L29, un avion cehoslovac.

În 1983 şi 1985 a câştigat locul întâi la Spartachiada de iarnă, o competiţie aplicativ-militară. „Am pilotat cam tot ce înseamnă aparat de zbor militar”, a completat Mika. Tot ca pilot în armată a avut pe mână un supersonic. „Am zburat la peste 40.000 de metri altitudine cu un supersonic. Atunci când zbori cu un astfel de avion, ajungi în două minute la altitudinea de 3.000 de metri, iar cu armele din dotarea aparatului de zbor poţi distruge un orăşel întins pe o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi”, a încheiat pilotul.

După ce a fost trecut în rezervă, Vasile a petrecut trei ani în Statele Unite ale Americii, mai precis în statul Michigan. „Cât timp am stat în America, am fost pilot pentru avioane mici cu care stropeam culturile”, a povestiti Mihai Vasile.

Patron de bar şi magazin alimentar

Mika este dezamăgit că majoritatea bazelor din ţară au fost închise şi mulţi dintre piloţi au rămas fără serviciu. Când vine vorba despre deziluzii, Mika îşi aduce aminte de una trăită în 2004.  Atunci, împreună cu colegii săi de la Şcoala Militară de Aviaţie, a încercat să facă un miting aviatic, la împlinirea celor 30 de ani de la terminarea studiilor.

Nu au mai reuşit să facă nimic în comuna Dorna Candrenilor pentru că autorităţile locale de la acea vreme au pus lacătul pe aeroportul din Floreni, un sat din comună. Acum, la 52 de ani, pilotul locuieşte în Vatra Dornei şi se împarte între zbor şi afaceri, având un bar, magazin de alimente şi unul de componente pentru calculator.

profil

Născut. 8 august 1957, Piatra Neamţ.
Studii. Şcoala militară de Aviaţie.
Familie. Căsătorit, un copil.

întrebări şi răspunsuri

Care sunt planurile de viitor?
Îmi doresc să popularizez acest sport de agrement în rândul sucevenilor şi al turiştilor care vin în staţiunea Vatra Dornei. Am licitat pentru un elicopter de 12 persoane, în scop de agrement, pe care îl voi asista din punct de vedere tehnic şi pe care îl voi pilota. 


Care a fost cea mai memorabilă întâmplare din timpul zborurilor?
În timp ce zburam cu deltaplanul, la o altitudine de 4.020 de metri, s-a defectat motorul şi s-a oprit. Am fost nevoit să aterizez forţat, dar această întâmplare am considerat-o ca un antrenament, pentru situaţiile în care viaţa altcuiva depinde de mine.

ce-i place: Lui Vasile îi place să petreacă ore în şir reparând aeronave şi să construiască diferite motoare pentru aparatele de zbor.
ce nu-i place: Pilotului nu îi plac alcoolul şi tutunul. „Sunt împotriva acestor vicii, deşi conduc o afacere care se bazează pe vânzarea alcoolului, cred că băutura îl face pe om mai rău”, a completat Vasile.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite