Suceava: A început goana după locurile la masterat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: A început goana după locurile la masterat
Suceava: A început goana după locurile la masterat

Tinerii vor afla în luna septembrie dacă vor fi sau nu admişi

Absolvenţii prin sistemul Bologna sunt nevoiţi să-şi continue studiile pentru că diploma lor nu este la fel de valoroasă precum a celor care au terminat în anii anteriori.

Continuarea studiilor de învăţământ superior printr-un masterat se dovedeşte a fi mai mult o necesitate, decât dorinţa de perfecţionare a cunoştinţelor, pentru absolvenţii Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV).


Pentru programele de masterat USV-ul dispune de 2.256 de locuri, din care 580 la buget şi 1.676, învăţământ la zi, cu taxă. Până acum, aproape 1.200 de candidaţi şi-au depus dosarele, iar finalizarea înscrierilor are loc pe data de 20 septembrie. Cele mai căutate specializări sunt cele ale Facultăţii de Economie, Litere, Istorie şi Geografie. „Deocamdată îmi fac griji pentru licenţa pe care urmează să o susţin pe 30 iulie pentru că nu am terminat încă proiectul“, a spus Ioana Bardan, studentă.

Ultima generaţie de ingineri pe „stil vechi“


Anul acesta a absolvit ultima generaţie de ingineri prin vechiul sistem, cu cinci ani de studii, faţă de patru ani cât este prin Bologna. „Am făcut această sesiune pentru că unii au dorit să se înscrie acum la masterat”, a declarat Adrian Graur, rectorul Universităţii. Absolvenţii vechiului sistem au încheiat studiile de licenţă la sfârşitul lunii iunie, deci vor avea timp suficient să-şi exprime opţiunea pentru o specializare de masterat.


Este greu de estimat numărul candidaţilor din acest an, tocmai din cauza celor care susţin licenţa abia la sfârşitul acestei luni. Mai ales că vin şi se înscriu şi cei care au terminat în alţi ani. Însă există şi o a doua sesiune, cea din septembrie, după care vor fi afişate rezultatele finale”, a declarat Aurel Burciu, prorectorul Universităţii. Facultatea cu cele mai multe locuri disponibile la masterat este cea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, care oferă 175 de locuri la învăţământ la zi, la buget şi 135 cu taxă. Cele mai puţine locuri sunt la Silvicultură, 37 la fără taxă şi 30 la taxă.

34 de dosare
în prima zi

În prima zi a sesiunii de înscriere, 34 de absolvenţi şi-au depus dosarele. Totuşi, cifra dosarelor este de aproape zece ori mai mică faţă de anul trecut. Acest lucru poate fi explicat şi prin costul ridicat al taxei de şcolarizare, care este cuprins între 1.600 de lei şi 2.500 de lei pe an.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite