Investiţii de 10 milioane de euro blocate în municipiul Suceava de contestaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Sucevei, Ion Lungu, nu este mulţumit de noua lege a achiziţiilor publice. FOTO Dănuţ Zuzeac
Primarul Sucevei, Ion Lungu, nu este mulţumit de noua lege a achiziţiilor publice. FOTO Dănuţ Zuzeac

La Primăria Suceava sunt opt licitaţii mari blocate, care ar fi trebuit să dezvolte oraşul în această vară. Lucrări în valoare de 10 milioane de euro, amânate până la paştele cailor din cauza contestaţiilor la licitaţiile organizate de Primărie. Noua lege a achiziţiilor publice a triplat şansele ca o lucrare să fie blocată din cauza contestaţiilor.

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a anunţat că a avut loc zilele trecute o nouă licitaţie la Suceava pentru reabilitarea străzilor Constantin Moraru şi Lev Tolstoi. Au fost depuse şapte oferte, din partea unor firme de construcţii din judeţele Suceava şi Botoşani. Anterior a mai fost organizată o licitaţie pentru reabilitarea străzilor Mihail Sadoveanu şi Bogdan Vodă, care a fost contestată şi de aceea se aşteaptă ca şi această nouă licitaţie să fie de asemenea contestată.

„Nu spun că nu a fost o bună intenţie când a fost pusă în practică noua lege a achiziţiilor publice. Dar realitatea ne arată altceva. O dată că sunt trei etape intermediare de comunicare. În toate aceste trei faze se pot face notificări şi contestaţii. Astfel, probabilitatea de contestare este de trei ori mai mare ca înainte. În al doilea rând, legea ne obligă să facem licitaţii pe loturi.

Dau un exemplu – noi doream să facem o licitaţie pentru maşini electrice şi infrastructură electrică. Noi voiam să facem un singur proiect. Dar am fost obligaţi să facem două loturi – unul pentru infrastructura de transport şi altul pe maşini. În acest fel, posibilitatea de contestare se măreşte. În ce situaţie am putea ajunge -  ne blocăm cu infrastructura, nu avem nici maşinile; avem maşinile, nu avem infrastructura; avem infrastructura, nu avem maşinile. Sunt situaţii care nu au fost prevăzute de legiuitor.

Am făcut un apel şi la parlamentari pentru a se vedea cum poate fi îmbunătăţită această lege. Nu spun că nu ar fi fost promovată cu bună intenţie, dar realitatea ne arată că a produs un blocaj total. Cel puţin la Primăria Suceava sunt opt licitaţii mari blocate care trebuiau să dezvolte oraşul în această vară. Se contestă la fiecare etapă intermediară de achiziţie, de la eligibilitate la caietul de sarcini, până la licitaţia electronică finală. Sunt probleme destul de delicate şi nu văd cum le putem rezolva. Mai ales că discutăm prin perspectiva alocării de fonduri europene.

Contestaţiile înseamnă intrarea în criză de timp, iar dacă anul acesta îl pierdem, astfel de practică se va putea repeta foarte uşor şi în anul care vine. Să nu uităm, din punct de vedere al finanţării alocate de Uniunea Europeană, vorbim des­pre bugetul 2014 – 2020. S-au scurs trei ani, iar noi nu reuşim şi din cauza nesfârşitelor contestaţii să punem în practică proiecte ce le puteam dezvolta cu mai mulţi ani în urmă. Vin presiuni pe autorităţile publice. La Suceava, mulţumim lui Dumnezeu, am reuşit să le scoatem la capăt anul trecut, dar lucrăm contracronometru”, a declarat primarul Ion Lungu.

Lucrări de 10 milioane de euro în municipiul Suceava, pentru care sunt bani, sunt blocate prin contestaţii la licitaţii

Conform unei situaţii puse la dispoziţie de Primăria Suceava, investiţiile cele mai importante care sunt acum blocate prin contestaţii la licitaţiile organizate de executivul municipal vizează mai întâi programul de reparaţii străzi în municipiul Suceava. În acest caz s-au primit două contestaţii, de la Tehnic Asist şi SUCT, a fost transmis un punct de vedere către cele două firme şi o documentaţie către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), aşteptându-se o decizie din partea acestui organism.

Pentru Zona de agrement Tătăraşi, a fost admisă contestaţia SC Victor Construct, urmând să fie reevaluată oferta depusă de SC Civica SA. Pentru activitatea de consultanţă pentru obţinere de finanţare sistem integrat de transport public ecologic, a fost depusă o contestaţie din partea firmei bucureştene European Funds Invest SRL, aşteptându-se o decizie din partea CNSC.

Pentru lucrările vizând construcţia de drumuri şi parcări în zona Tătăraşi – noul cartier Europa, licitaţia a fost câştigată iniţial de Florconstruct SRL Suceava. A depus însă contestaţie firma Auto-Tehnorom SRL din Şcheia, care este în curs de analiză la CNSC. Pentru licitaţia vizând modernizarea străzilor Mihail Sadoveanu şi Bogdan Vodă s-au organizat licitaţii pentru fiecare lot, conform noilor proceduri stabilite de legislaţia privind achiziţiile publice, au fost câte şase oferte pentru fiecare lot, trei dintre firmele participante – Auto-Tehnorom, Florconstruct şi SUCT, anunţând intenţia de a contesta licitaţia.

Alte ştiri pe această temă:

Investiţii de aproape 35 de milioane de euro pentru ca municipiul Suceava să semene măcar cu un oraş european

Guvernul a prelungit până în 2020 programul de modernizare a sectorului de termoficare. Primăriile primesc 1,5 miliarde de lei pentru investiţii

Dedesubturile unei investiţii aberante cu bani europeni: cum a ajuns o groapă de gunoi din vârful muntelui la un pas să falimenteze un întreg judeţ

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite