Suceava: Portret/Richard Gagiu: „La 19 ani aveam elevi de 17 ani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Portret/Richard Gagiu: „La 19 ani aveam elevi de 17 ani“
Suceava: Portret/Richard Gagiu: „La 19 ani aveam elevi de 17 ani“

Predă lecţii de pian încă din primul an de facultate. Cât a fost student la Cluj, a făcut naveta săptămânal pentru a-i învăţa pe copiii din Suceava să cânte la pian.

CITEŞTE ŞI:

Richard Gagiu este profesor de pian la Liceul de Artă „Ciprian Porumbescu“ din Suceava şi se numără printre dascălii favoriţi ai elevilor. „În familia mea sunt mulţi care cântă, dar persoana care m-a determinat să aleg această cale a fost unchiul din partea mamei, Costache Petru, care este profesor de canto la Şcoala de Artă din Suceava“, a spus Richard.

În clasa a X-a s-a transferat la Cluj

Când avea şase ani, a mers cu unchiul său la  concertul de pian al lui Dan Grigore, susţinut în Bucuresti, şi a rămas foarte impresionat.  Le-a cerut părinţilor să-l înscrie la şcoala de muzică. A studiat pianul cu profesorul Petrică Bălan timp de nouă ani, după care în clasa a X-a s-a transferat la Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă“ din Cluj. „Acolo am întâlnit nişte oameni care erau de modă veche, adică mi-au predat lecţii de pian fără să-mi ceară bani, chiar dacă erau nevoiţi să vină de la biserică pentru asta. Pe scurt, nişte oameni foarte drăguţi“, a mărturisit profesorul de pian.

În decursul a 12 ani, a participat la numeroase concursuri, olimpiade şi festivaluri, cum ar fi Festivalul „Bach şi Mozart“ de la Cluj. Suceveanul s-a întors acasă cu multe distincţii, printre care se numără premiul III la olimpiada naţională, în 1995 la Iaşi şi în 1996 la Reşiţa. În prezent, are concerte în fiecare an, în luna mai, la Suceava. De altfel, Richard a fost primul sucevean care a intrat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj.

A făcut naveta cinci ani

A fost admis la Facultatea de Interpretare Instrumentală pe unul dintre cele şase locuri fără taxă la pian principal. După ce a absolvit, s-a întors în Suceava şi a preluat catedra de pian, domeniu în care profesează cu pasiune, neobosit, şi acum.
„Noaptea mi-o petreceam pe tren, iar dimineaţa eram la şcoală şi predam. La vârsta de 19 ani aveam elevi de 17“, îşi aminteşte Richard. În aceşti cinci ani de facultate a străbătut drumul Cluj - Suceava de nenumărate ori. Trei zile era la Cluj, pentru că participa la cursuri, şi două zile era la Suceava, pentru a preda.


„Am făcut asta din ambiţie pentru că ştiam că elevii nu sunt ajutaţi cum trebuie“, a declarat tânărul.  De multe ori a fost nevoit să se certe cu unii colegii de catedră deoarece elevii liceului de muzică doreau să ia lecţii numai de la el. „Vreau să pregătesc copii din ce în ce mai buni ca să facem cunoscută Suceava. Să ştie toată lumea că aici sunt elevi care ştiu să cânte la pian“, a încheiat Richard.

profil
născut. 2 septembrie 1980, Suceava.
studii. Academia de Muzică „Gheorghe Dima“, Cluj.
familie. Necăsătorit.

întrebări şi răspunsuri
Se poate trăi din această pasiune?
Am înţeles că nu se fac bani mulţi din asta încă de la început, dar nu sunt înclinat spre partea materială a
profesiei. A învăţa un copil este un lucru nobil. Dacă vroiam să am bani mulţi, nu mă făceam dascăl.
Liceul de Artă are vreun pian de concert?
Şcoala dispune de un singur pian de concert, pe care l-a primit prin 2002. Acesta este şi singurul pian de concert din Suceava. Pe un lucru rău nu poţi cânta bine pentru că nu răspunde la comenzi. Nu pot cânta cu Filarmonica din Botoşani pentru că nici Casa de Cultură a Sindicatelor din Suceava şi nici Dom Polski nu au un instrument de calitate.

ce-i place: „Mi-a zis odată un profesor de pian de la Cluj, Daniel Guiţă, că dacă iubeşti oamenii eşti un om mai nobil“, spune Richard Gagiu. Acesta a făcut de la început ce i-a plăcut şi crede că Dumnezeu l-a lăsat pe acest pământ pentru muzică.

ce nu-i place: „Nu-mi place că în Suceava instituţiile de cultură nu au primit la timp ajutorul autorităţilor. Nu există filarmonică şi teatru. Botoşaniul are, deci în alte oraşe ale Moldovei se poate“, a declarat profesorul de pian. Suceveanul nu suportă frigul şi aglomeraţia.

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite