Suceava: Spune-le edililor unde ai vrea să lucrezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Spune-le edililor unde ai vrea să lucrezi
Suceava: Spune-le edililor unde ai vrea să lucrezi

Cititorii pot propune pe suceava.adevarul.ro idei care să scoată industria Sucevei din inerţie

Acum comune, peste 20 de ani cartiere

Sucevenii consideră că oraşul este mort la ora actuală din punct de vedere industrial şi speră ca în viitorul apropiat să apară noi locuri de muncă care să-i salveze de la şomaj. 

Edilii suceveni sunt sceptici când vine vorba despre viitorul industriei şi nu văd cu ochi buni nici gradul tot mai ridicat al şomajului. În schimb, edilii doresc să umble la imaginea străzilor şi a utilităţilor: „Cum va arăta oraşul peste 20 de ani nu pot spune, abia peste cinci ani pot să-mi fac o părere. În centru vor fi parcări subterane, iar străzile vor fi toate asfaltate. Pentru că suntem în criză, nu cred că va veni niciun investitor să verse bani în Suceava, aşadar nu văd cum ar putea fi mai multe locuri de muncă peste 20 de ani“, spune Viorel Seredenciuc, viceprimarul Sucevei.

Sucevenii vor fabrici de prelucrare a lemnului 

Un singur lucru e sigur din perspectiva viceprimarului. „Anul acesta, scoatem Termica la licitaţie şi aşteptăm să vină cineva să construiască o nouă centrală. În felul acesta, toţi sucevenii vor avea apă caldă şi căldură în viitor“, adaugă Seredenciuc.  Sucevenii speră la noi locuri de muncă şi la o redresare economică a oraşului. „De exemplu, de ce nu se mai construieşte o fabrică mare de mobilă? Lemn este, slavă Domnului, iar marfa să fie distribuită în toată ţara, chiar şi exportată“, spune Eugenia Stan, agent de pază.

Alţii, mai pesimişti, văd salvarea din exterior: „Zona industrială nu mai poate fi resuscitată de către cei care trag sforile în prezent, ne trebuie un om din afară care să vină să investească, să adune forţă de muncă şi să bage bani în producţia de pantofi, mortar sau prelucrarea lemnului. Mi-ar mai plăcea să văd ferme în judeţ, care să asigure oferta de produse din carne la preţ de producător“, spune Marcu Vasilescu, agricultor. De asemenea, sucevenii mai speră la un loc de muncă într-o fabrică de produse lactate, una de mezeluri şi confecţii. Nici locurile în siderurgie nu sunt excluse, deoarece în oraş sunt mulţi sudori şi lăcătuşi rămaşi fără domeniu de activitate.

Cei mai în vârstă îşi amintesc de perioada în care industria suceveană a intrat în declin: „În Suceava au fost fabrici mari pe vremuri. După revoluţie a început să se ducă de râpă, iar în anul 1997 a ajuns de la 1.800 de lucrători la 100“, spune Titi Văleanu, pensionar.

Slujbe doar la magazine

Alte două centre comerciale s-au deschis recent în Burdujeni. Chiar dacă sucevenii se plâng de faptul că oraşul este sufocat de hipermarketuri, aceştia văd partea bună a lucrurilor, şi anume faptul că vor fi mai multe locuri de muncă. „Ceea ce-mi doresc pe viitor este să nu se mai facă discriminare la angajare în Suceava. Nu doar fetele fotomodele pot munci“, spune Viorica Dima, şomeră.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite