Doctoriţa poliţiştilor suceveni plasată sub control judiciar, după ce a oferit reţete şi concedii medicale în schimbul unor sume cuprinse între 50 şi 100 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doctoriţa poliţiştilor suceveni plasată sub control judiciar. FOTO Adevărul
Doctoriţa poliţiştilor suceveni plasată sub control judiciar. FOTO Adevărul

Procurorii DNA Suceava au plasat-o sub control judiciar pe doctoriţa Adriana Lorena Bîrleanu, în sarcina ei fiind reţinute infracţiunile de luare de mită în formă continuată şi fals intelectual.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile faţă de inculpata Adriana Lorena Bîrleanu, medic specialist, şef al Centrului Medical Judeţean (CMJ) Suceava subordonat Direcţiei Medicale din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită în formă continuată şi fals intelectual.

La data de 15 mai 2018, procurorii DNA au făcut percheziţii domiciliare în cinci locaţii dintre care una este sediul unei instituţii publice situată în municipiul Suceava, restul reprezentând sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada ianuarie – aprilie 2018, inculpata Adriana Lorena Bîrleanu, în calitate de medic - şef în cadrul Centrului Medical Judeţean Suceava, a primit de la mai mulţi pacienţi sume de bani cuprinse între 50 – 100 lei.

Banii respectivi au fost primiţi de inculpată pentru a întocmi şi elibera diferite procese – verbale de incapacitate temporară de muncă, eliberarea concediilor medicale, a fişelor medicale, decontarea unor reţete medicale, eliberarea unor bilete de trimitere pentru analiza RMN.

O parte din aceste documente au fost completate de inculpată în fals, prin consemnarea în cuprinsul lor unor împrejurări necorespunzătoare adevărului; în condiţii normale, pacienţii respectivi nu ar fi beneficiat de avantajele oferite de aceste înscrisuri.

În acest caz, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcţiei Generale Anticorupţie.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

600 de pastile Xanax confiscate de la medicul Poliţiei Suceava anchetat pentru că şi-ar fi drogat copii cu opiacee şi benzodiazepine

În urmă cu un an de zile, poliţiştii BCCO Suceava şi procurorii DIICOT au ridicat peste 2.000 de comprimate de medicamente eliberate exclusiv în baza unor reţete speciale, registre, acte, prospecte şi reţete medicale au fost ridicate în urma percheziţiilor făcute dacasă şi la biroul Lorenei Bîrleanu, şefa Centrului Medical al IPJ Suceava, acuzată că şi-ar fi drogat copiii cu opiacee şi benzodiazepine.

DIICOT a informat că în urma celor trei percheziţii, efectuate la data de 24 aprilie 2017, au fost ridicate aproape 600 de comprimate de xanax, o jumătate de sticluţă de xanax lichid, circa 1.400 de comprimate şi 24 de fiole de alte medicamente ce se eliberează pe bază de prescripţie medicală.

De asemenea, au fost ridicate reţete speciale, registre, acte şi prospecte medicale, documente cu valoare probatorie în cauză.

Conform procurorilor, „percheziţiile au fost efectuate într-o cauză în care se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de administrare de droguri de mare risc unei persoane, în afara condiţiilor legale şi deţinerea de droguri de risc şi mare risc pentru consum propriu, fără drept”.

Ancheta a pornit după o sesizare a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului cu privire la suspiciunea că celor doi băieţi ai familiei Bîrleanu le-ar fi fost administrate substanţe din categoria stupefiantelor.

În urma prelevării de probe biologice de la cei doi minori şi a analizei acestora s-a evidenţiat un rezultat pozitiv pentru opiacee şi benzodiazepine.

Una dintre persoanele vizate de anchetă ar fi avut acces direct, prin prisma atribuţiunilor de serviciu, la reţete medicale prin care se prescriu droguri în scop terapeutic şi este bănuită că şi-ar fi administrat substanţe stupefiante sau psihotrope, în lipsa unor recomandări medicale. Percheziţiile au vizat atât locuinţa şi biroului persoanei sus-menţionate, cât şi locuinţa unei alte persoane care ar fi ajutat-o la procurarea de medicamente ce conţin substanţe stupefiante sau psihotrope.

Alte ştiri pe această temă:

Percheziţii DIICOT acasă şi la biroul medicului IPJ Suceava care şi-ar fi drogat copii cu morfină şi benzodiazepină

Doctoriţa poliţiştilor suceveni este bănuită că şi-ar fi transformat propriii copii în cobai: în sângele băieţilor s-a găsit morfină

Un medic şi-ar fi sedat fiii cu medicamente puternice. Ce ar putea păţi copiii din cauza morfinei: „Dă dependenţă, ca orice alt produs toxic“

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite