Cum a fost pedepsit violul de-a lungul timpului în ţara noastră. Ştefan cel Mare şi Nicoale Mavrocordat îi schingiuiau şi mutilau pe violatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Violul este o infracţiune pedepsită încă din Evul Mediu. Violatorii erau pedepsiţi însă în funcţie de poziţia lor socială, precum şi în funcţie de cât de bogate erau femeile de care abuzau sexual. Autorii unor asemenea fapte erau adesea schingiuiţi sau mutilaţi.

Pe vremea lui Ştefan cel Mare, cei ce violau fetele tinere şi neprihănite erau drastic pedepsiţi, fiindu-le tăiat scârbăvnicul mădular. Textul de lege ce sancţiona violul în perioada voievodului Ştefan ce Mare spunea: „Velcare sau velcine va îndrăzni a se năpusti asupra tienrelor fete cu ştrumeleagul învârtoşat, predepsit va fi de lege prin tăierea scârbăvnicului mădular şi aruncarea lui la reţe”.

Poate cel mai cunoscut text de lege din secolul XVIII provine din perioada lui Nicolae Mavrocordat, cel ce a fost în mai multe rânduri domnitor al Moldovei şi Ţării Româneşti, între anii 1709 şi 1730.

„Celui ce va fi prins cu ştromeleagul învârtoşat primprejurul părţilor fătătoare ale muierii i se va tăia scârbăvnicul mădular, întru veşnica lui nefolosinţă”, se arăta în textul de lege ce sancţiona violul, în perioada domnitorului Nicolae Mavrocordat.

După Unirea Principatelor Române din anul 1859, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a elaborat Codul Penal Român ce a fost redactat în 1864 şi a fost pus în aplicare la data de 1 mai 1865. Violul era denumit „atentat contra pudoarei, cu violenţă” şi textul de lege avea următorul conţinut: „oricine va comite un atentat contra pudoarei, îndeplinit sau cercat, cu violenţă, în contra unui individ bărbătesc sau femeiesc, se va pedepsi cu maximum închisorii. Dacă crima s-a comis în contra persoanei unui copil mai mic de 15 ani împliniţi, culpabilul se va pedepsi cu maximum recluziunii”.

Violul pedepsit „uşor” în vremea lui Cuza

Trebuie totuşi menţionat faptul că la avea vreme pedeapsa maximă pentru viol era de cinci ani.

În vremea lui Carol al II-lea, violul a căpătat această denumirea, legea din Codul de la 1936 având următorul conţinut: „comite delictul de viol şi se pedepseşte cu închisoarea corecţională de la 2 la 5 ani şi interdicţie corecţională de la 3 la 5 ani:

Bărbatul care, prin violenţă sau ameninţare, constrânge o persoană de orice sex, să aibă cu el raport sexual;

Bărbatul care, profitând de starea de inconştienţă a unei persoane de orice sex, sau de neputinţa acesteia de a-şi exprima voinţa, ori de a se apăra, are cu ea un raport sexual, în afară de căsătorie, indiferent dacă el sau altcineva a produs această stare.

În ambele cazuri, dacă victima este mai mică de 14 ani, sau dacă a rămas gravidă, ori i s-a transmis o boală venerică, pedeapsa este închisoarea corecţională de la 5 la 10 ani şi interdicţia corecţională de la 3 la 5 ani”.

Codul penal din anul 1969 a suferit mai multe modificări, legea privind comiterea infracţiunii de viol rămânând practic neschimbată până în anul 2000. Textul de lege arăta astfel:

„Raportul sexual cu o persoană de sex feminin, prin constrângerea acesteia, sau profitând de imposibilitatea ei de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani.

Pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani, dacă:

a) fapta a fost săvârşită de două sau mai multe persoane împreună;

b) victima se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului;

c) s-a cauzat victimei o vătămare gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii. 

Pedeapsa este închisoare de la 10 la 20 ani, dacă victima nu a împlinit vârsta de 14 an, iar dacă fapta a avut ca urmare moartea sau sinuciderea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 15 la 25 de ani.

Acţiunea penală pentru fapta prevăzută în alin. 1 se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Faptele prevăzute în alin. 1, 2  lit .b) şi c) şi alin. 3 teza I nu se pedepsesc dacă înainte ca hotărârea să fi rămas definitivă a intervenit căsătoria dintre autor şi victimă. În caz de participaţie, în alte condiţii decât aceea prevăzută în alin. 2 lit. a), căsătoria dintre autor şi victimă produce aceleaşi efecte şi faţă de participanţi”.

Ce prevede noul Cod Penal

Conform noului Cod Penal intrat în vigoare în luna februarie 2015, legea ce priveşte violul are următorul text:

„(1) Raportul sexual, actul sexual oral sau anal cu o persoană, săvârşit prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa sau profitând de această stare, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează orice alte acte de penetrare vaginală sau anală comise în condiţiile alin. (1).

(3) Pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi atunci când:

a) victima se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului;

b) victima este rudă în linie directă, frate sau soră;

c) victima nu a împlinit vârsta de 16 ani;

d) fapta a fost comisă în scopul producerii de materiale pornografice;

e) fapta a avut ca urmare vătămarea corporală;

f) fapta a fost săvârşită de două sau mai multe persoane împreună.

(4) Dacă fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 18 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(5) Acţiunea penală pentru fapta prevăzută în alin. (1) şi alin. (2) se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

(6) Tentativa la infracţiunile prevăzute în alin. (1)-(3) se pedepseşte”.

Alte ştiri pe această temă:

Prună: „Reducerea pedepselor pentru condiţiile din penitenciare este pentru toţi deţinuţii, corupţi, hoţi sau violatori”. Sindicate: „Vor exista profitori”

Copiii criminali care au violat şi au ucis o femeie în centrul oraşului au primit noi pedepse. Ce atrocităţi au comis

Violenţa în familie ar putea fi pedepsită mult mai aspru.  Agresorul nu mai scapă de vina penală dacă se împacă cu victima

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite