Suceava: Şoferii: „constatările amiabile sunt stufoase”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Şoferii: „constatările amiabile sunt stufoase”
Suceava: Şoferii: „constatările amiabile sunt stufoase”

Formularele emise de asiguratori sunt greu de desluşit

Sucevenii se plâng că tipizatele pe care trebuie să le completeze la sediul societăţilor de asigurare conţin termeni tehnici şi exprimări greoaie.

Şoferii suceveni nu sunt de acord cu formularele de constatare amiabilă. Termenii tehnici şi exprimările ambigue îi pun în dificultate pe conducătorii auto.


Asiguratorii sunt asaltaţi de clienţii ale căror autoturisme au fost avariate uşor. În numai zece minute, la sediul unei firme de asigurări s-au prezentat câteva zeci de şoferi. Lumea se îmbulzea să ceară formulare, iar pentru a le completa apelau la ajutorul rudelor sau al prietenilor.


Faptul că au introdus aceste constatări amiabile nu a simplificat cu nimic sistemul de recuperare a daunelor. Au cuvinte greu de înţeles şi exprimări pe care nu mulţi le pot desluşi. În teorie totul e bine, dar în practică este mai greu”, a spus Dragoş Gavrilovici, şofer.

Proceduri complicate


Ambii şoferi implicaţi în accident trebuie să completeze formularul de constatare amiabilă. În primul rând aceştia trebuie să schiţeze accidentul în partea destinată din formular ,unde vor da cât mai multe detalii pentru a se înţelege vina. Fiecare dintre părţi trebuie să depună formularul la asiguratorul propriu sau la asiguratorul celuilalt şofer, în situaţia în care se invocă despăgubiri.


După depunerea formularului, asiguratorul va stabili vinovăţia şi va acorda despagubirea, după caz. „S-au simplificat lucurile cu ajutorul formularelor de constatare amiabilă. Merge mult mai uşor şi lumea se descurcă în mare parte la completarea lor”, a spus Maria Siminic, reprezentată a unei firme de asigurări.

Poliţia, ocolită de şoferi


Deşi formularele au intrat recent în vigoare, sucevenii respectă cerinţele legii şi nu se mai prezintă la sediul Poliţiei. „S-a înregistrat o scădere cu aproape 50% a fluxului de oameni care veneau direct la Poliţie atunci când erau implicaţi într-un accident soldat doar cu pagube materiale”, a declarat Gabriel Panţiru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

Site  special pentru accidente

Depunerea formularului de către oricare dintre cele două părţi implicate în accident reprezintă avizare de daună şi obligă asiguratorul să efectueze constatarea pagubelor şi apoi să stabilească vinovăţia. Pentru uşurarea muncii s-a creat şi un site www.constatulamiabil.ro, unde şoferii nedumeriţi pot afla cum şi de ce se copletează aceste formulare.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite