Suceava: 11 pe loc, concurenţa la înrolarea în armată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: 11 pe loc, concurenţa la înrolarea în armată
Suceava: 11 pe loc, concurenţa la înrolarea în armată

Peste 250 de tineri suceveni vor să devină soldaţi

La nivelul unităţilor militare din Suceava au fost scoase la concurs în acest an 23 de posturi, cele mai multe la infanterie.

Un post de soldat în Armata Română este una dintre slujbele cele mai râvnite de către tinerii suceveni. Peste 250 de băieţi şi fete şi-au depus anul acesta, la Centrul Militar Suceava, dosarul pentru unul din cele 23 de locuri disponibile în unităţile militare din judeţ.


Numărul candidaţilor rămâne constant, potrivit oficialilor centrului, de la un an la altul. Foarte mulţi dintre pretendenţi sunt respinşi, însă, încă din faza testelor preliminare.


30% cad la vizita medicală care se face la Spitalul Militar Iaşi, alţi 30% la testul psihologic şi proba de educaţie fizică de la Centrul Zonal de Selecţie de la Câmpulung Moldovenesc. Nu sunt acceptaţi cei cu tatuaje, probleme de inimă, probleme cu ochii sau instabilitate psihică“, a declarat Semeniuc Vasile, maior ofiţer la Biroul de Informare a Centrului Militar din Iaşi.


Primul salariu,
după patru luni


Adolescenţii interesaţi să servească patria cu arma în mână găsesc toate informaţiile privitoare la admitere şi la perioadele de examinare pe site-ul Centrului Militar Suceava. Ministerul Apărării hotărăşte câte locuri sunt repartizate în fiecare judeţ, dar Suceava este mereu unul dintre cele privilegiate. Din cele 23 de posturi care pot fi ocupate în 2009, 17 sunt de infanterişti, iar restul la artilerişti, genişti, paraşutişti sau tanchişti.


Pe plan naţional, anul acesta au fost 3.000 de locuri la toate unităţile. Noi avem noroc pentru că Suceava este un judeţ cu tradiţie militară, iar armata este văzută ca o entitate foarte puternică“, a adăugat Semeniuc. Tinerii care reuşesc să treacă cu bine examenele urmează o instrucţie de patru luni, perioadă în care învaţă să folosească inclusiv arme de foc.
Dacă depăşesc cu bine şi antrenamentele, sunt angajaţi cu un contract de patru ani, pentru un salariu de 1.000-1.100 de lei.


 Dintre cei 90 de suceveni înrolaţi în toate unităţile militare din ţară, 17 sunt fete. Numărul candidatelor creşte de la an la an şi majoritatea sunt mai motivate decât băieţii. În judeţul Suceava sunt angajate două fete la unitatea de infanterie, care declară că vor să rămână în armată.

 Fetele, mai bine motivate

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite