Suceava: Legume-chilipir alterate, dar foarte căutate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Legume-chilipir alterate, dar foarte căutate
Suceava: Legume-chilipir alterate, dar foarte căutate

Pentru a nu-şi arunca marfa, comercianţii pun preţuri mici la produsele deteriorate

Deşi legumele şi fructele la super-ofertă sunt bune de aruncat şi chiar dăunătoare sănătăţii, mulţi suceveni se dau în vânt să le cumpere.

Sucevenii îşi pot prepara în această perioadă o ciorbă cu legume căpătate mai mult de pomană decât pe bani. Aceasta datorită ofertelor scoase zilnic la vânzare de comercianţii aprozarurilor din oraş la produsele cu „termen scurt de garanţie“.
Astfel, un kilogram de gogoşari veştejiţi costă 1 leu, iar unul de gogoşari stricaţi pe jumătate 50 de bani.

Dacă nici aşa nu se vând, le pun mai mult de un kilogram celor care cumpără, ca să scap mai repede de marfă”, mărturiseşte Alina Petrovici, vânzătoare. Chiar dacă unii cumpărători strâmbă din nas la aşa chilipir, alţii se bucură pentru că le mai rămân bani în buzunar. „La urma urmei tot acolo ajung, în oală. Ce contează aspectul? Doar nu fac parada modei cu mâncarea. Decât să iau un kilogram din ăia la 2 lei mai bine iau unul la 1 leu şi-mi mai rămâne şi de-o pâine”, spune Victoria Neacşu, cumpărător fidel al produselor la super-ofertă.


Tot pe lista legumelor vândute la preţuri modeste sunt roşiile şi castraveţii, dar şi merele de proastă calitate. Un kilogram de roşii strivite şi unul de castraveţi dezhidrataţi nu costă mai mult de 50 de bani. La mere însă strategia aplicată de comercianţi este alta.

Cumpărătorii neatenţi se pot alege cu mere stricate pe interior la acelaşi preţ cu fructele bune. Doar vânzătorii care nu doresc să-şi piardă clientela scad drastic preţul şi-şi avertizează cumpărătorii că marfa e cu probleme. „Unii poate vor să cumpere mere să facă gem, iar alţii pentru consum. Eu îi întreb şi, dacă vor pentru marmeladă, le arăt că am marfă foarte ieftină, dar mai urâtă”, explică Ioan, comerciant.


Cu toate acestea, controalele celor de la Oficiul pentru Protecţie a Consumatorilor (OPC) sunt rare la aprozarurile ambulante. Doar cei din pieţe au parte de vizite mai dese decâtşi-ar dori. „În această situaţie produsul este neconform condiţiilor de calitate. Distribuitorii sunt obligaţi prin lege să comercializeze produse sigure, iar dacă nu respectă primesc amendă de la 2.000 până la 20.000 de lei”, a declarat Elena Oanea, şeful OPC Suceava.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite