Zeci de studenţi vor viză pentru America

0
Publicat:
Ultima actualizare:

50 de suceveni s-au înscris în programul „Work and Travel“. Tinerii acceptaţi la muncă în „ţara tuturor posibilită-ţilor“ pot aduna în cele patru luni ale sejurului peste 5.000 de dolari.

Zeci de tineri înscrişi în învăţământul universitar sucevean şi-au depus dosarele pentru a pleca la muncă pe durata acestei veri în Statele Unite ale Americii.
Programul „Work and Travel“ este disponibil la Suceava de patru ani. Se pot înscrie pentru un sejur de patru luni în ţara tuturor posibilităţilor studenţii care au împlinit 20 de ani, nu au restanţe, cunosc limba engleză, dovedesc că sunt capabili şi că doresc să muncească pe perioada verii în Statele Unite. În acest timp, tinerii pot aduna peste 5.000 de dolari.


Dosarul trebuie pregătit timp de cel puţin o lună


Reprezentantul programului „Work and Travel“ Suceava, Ioan Goraş, spune că pregătirile trebuie făcute, totuşi, cu mai mult timp înainte. „Înscrieri în program se pot face până la sfârşitul lui aprilie, însă practic este cam târziu pentru a realiza dosarul cu actele de care e nevoie deoarece durează aproximativ o lună adunarea tuturor documentelor. Până acum s-au înscris pentru programul «Work and Travel» în jur de 50 de studenţi, în comparaţie cu anii trecuţi, când erau jumătate“, a explicat Ioan Goraş, reprezentantul „Work and Travel“ Suceava.


Studenţii care au ajuns anii trecuţi în Statele Unite ale Americii spun că ar merge din nou dacă ar mai avea ocazia. „A fost o experienţă de neuitat. Banii nu au contat atât de mult, cât faptul că am reuşit să văd o mare parte din America. Cel mai mult m-a impresionat New York-ul, unde am stat o noapte. Aş mai merge o dată dacă aş putea“, ne-a mărturisit Adrian Morariu, masterand la Facultatea de Calculatoare din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare“ Suceava.


Ioan Goraş a ajuns să reprezinte acest program după ce a fost el însuşi pe tărâmurile descoperite de Cristofor Columb. „În 2008 am fost în Virginia Beach, unde am lucrat ca ajutor de ospătar trei luni, la restaurantul Hilton. Am investit 2.000 de dolari înainte de a pleca, însă acolo îi faci în aproximativ o lună jumătate, iar experienţa este unică. Mi-am făcut prieteni în toate colţurile lumii“, povesteşte Ioan Goraş.

90% din studenţii înscrişi trec de interviu şi ajung în America


După ce întocmesc dosarul, studenţii se prezintă la interviul de la Ambasada Statelor Unite în România pentru a obţine viza. 90% din cei care ajung la interviu obţin „verde“ pentru a pleca. „Tipul de viză J1 a fost creat exclusiv pe durata sezonieră creând posibilităţi de angajare în domeniul restaurantelor, hotelurilor, a motelurilor, parcurilor de distracţii. În fiecare loc există mii de studenţi din toată lumea care se bucură de această oportunitate“, a mai spus Ioan Goraş.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite