Zeci de colindători au invadat mall-ul (GALERIE VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Îmbrăcaţi în costume populare, colindătorii au oferit un recital de excepţie
Îmbrăcaţi în costume populare, colindătorii au oferit un recital de excepţie

Primul spectacol dedicat sărbătorilor de iarnă a atras ieri, la mall, sute de spectatori. Cea de-a cincea ediţie a Festivalulului de Datini şi Obiceiuri specifice zonei bucovinene a adus în faţa sucevenilor zeci de colindători şi artişti locali.

Părinţi şi copii s-au adunat ieri cu mic cu mare în mall-ul de pe lunca Sucevei pentru a asista la a cincea ediţie a Festivalului de Datini şi Obiceiuri. A fost primul spectacol de sărbători din acest an, iar oamenii au venit în număr mare pentru că intrarea a fost liberă.


Câteva zeci de colindători şi artişti locali au reuşit să creeze timp de cinci ore atmosfera specifcă sărbătorilor de iarnă. „Este minunat să auzi cum cântă copilaşii, au o voce cristalină şi te liniştesc. Mă bucur că ne-am făcut timp să venim pentru că avem o amintire plăcută acum“, a declarat Mirabela Codreanu, mama a doi copii.


Pe scena amplasată la etajul al doilea al mall-ului au urcat, rând pe rând, 30 de coruri de colindători, formaţii de instrumentişti, ansambluri folclorice şi grupuri de urători. „Este foarte frumos organizat şi abia aştept să se facă şi ceva cu mascaţii pentru noaptea dintre ani. Copiilor mei le place foarte mult şi le-am pregătit deja măştile de urs şi capră“, a spus Mariana Grigoraş, educatoare. Aproximativ 500 de persoane au urmărit ieri spectacolul de datini. „Acest eveniment a fost dedicat păstrării valorilor cultural-artistice ale Bucovinei. Vrem să conservăm tradiţiile Crăciunului şi ale Anului Nou“, a declarat Alina Stredie, purtătorul de cuvânt al mall-ului.


Căluşarii, atracţia spectacolului


Scena a fost neîncăpătoare pentru zecile de preşcolari care i-au încântat pe suceveni. Cel mai gustat moment al după-amiezii a fost spectacolul susţinut de trupa de căluşari de la la Şcoala de Arte şi Meserii Hânteşti. „Aşa era atmosfera de sărbători pe vremea când eram eu tânăr în satul meu natal. Toţii copiii veneau cu colinda şi cu uratul, iar gazdele îi serveau cu nuci şi mere“, a declarat Emil Zugravu, pensionar. „Am venit să ascultăm corul de colindători pentru că de sărbători vom fi plecaţi în concediu. Copiii noştri merg cu colinda doar la rude şi apropiaţi deoarece este periculos să-i las singuri pe străzi“, a spus Ioana Sevastin, asistent manager.

_______________

Crăciun în Bucovina
Sucevenii vor avea parte şi de alte spectacole. Ca în fiecare an, Consiliul Judeţean (CJ) va organiza, în perioada 17 decembrie - 7 ianuarie, programul „Crăciun în Bucovina“. „În cadrul evenimentului vor avea loc activităţi specifice celor şapte zone etnografice ale Bucovinei. Nu vor lipsi concertele de muzică populară şi nici spectacolele de colinde şi datini“, a declarat Dragoş Juravle, director general
al CJ Suceava.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite