Suceava: Vrea să doneze o bibliotecă de 400 de volume nevoiaşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul Florea Ganea caută o şcoală din mediul rural care să-i preia „moştenirea“

Timp de 40 de ani, dascălul a strâns sute de culegeri de fizică, matematică dar şi volume de belestristică.

Florea Ganea şi-a scos acum la bătaie întreaga colecţie de 400 de volume.Dorinţa lui este aceea ca volumele să ajungă în mâna unor copii care ştiu să aprecieze cărţile aşa cum a făcut-o şi el. „Eu am fost orfan pde război şi-mi aduc aminte cât de mult sufeream atunci când trebuia să iau cu împrumut cărţi de la biblioteca şcolii sau de la prieteni, pentru că nu-mi permiteam să le cumpăr“, povesteşte dascălul.


Cărţile l-au ajutat să educe 40 de generaţii de elevi


Timp de 22 de ani, el a fost directorul coordonator al şcolilor din comuna Ţigăneşti, judeţul Teleorman. Când a venit vremea pensionării, familia Ganea a hotărât să se stabilească în Suceava, alături de cei nouă cumnaţi.
Am trăit atâta timp departe de familie, în Alexandria, şi acum vrem să ne cunoaştem nepoţii şi strănepoţii care locuiesc aici“, a explicat Florea Ganea.


Din colecţia personală a profesorului fac parte culegeri de exerciţii, studii de caz asupra unor lucrări ştiinţifice, dar şi cărţi rare despre cursuri de calcul diferenţial, integral, de geometrie descriptivă, analiză şi algebră.
Toate acestea au fost „instrumentele“ lui. Timp de 40 de ani, profesorul Ganea a predat lecţii de matematică după aceste volume, iar din mâna lui au ieşit 16.000 de elevi. „Cea mai mare satisfacţie pe care o ai ca profesor este atunci când vezi ce ai lăsat în urma ta şi ce ai transmis elevilor“, a explicat dascălul.


Şi-a revăzut elevul
de pe masa de operaţie


Dintre foştii săi învăţăcei, el îşi aduce aminte cu drag de cei 14 medici pe care i-a pregătit temeinic pentru cariere strălucite. „Am avut o mare surpriză atunci când, aflat pe masa de operaţie, am descoperit că anestezistul era un fost elev de-al meu“, spune profesorul. În această privinţă, Florea Ganea se simte printe cei mai bogaţi oameni ai ţării, ştiind că foştii săi elevi au ajuns peste tot în lume şi pe toate nivelele sociale. Actul altruist pe care dascălul este dispus să-l facă se datorează şi lipsei de spaţiu.


În urma revenirii pe meleagurile Sucevei, a fost nevoit să-şi cumpere o garsonieră unde nu dispune de spaţiu pentru frumoasa sa colecţie de cărţi ştiinţifice.

Cine poate primi cărţile profesorului


Cadrele didactice care sunt interesate să primească această donaţie pot lua legătura cu profesorul Florea Ganea. Dascălul poate fi contactat la numărul de telefon 0726.183.768, cât şi la adresa sa din comuna Şcheia, sat Sfântul Ilie, strada Morii, apartament mezanin 5. Florea Ganea a precizat că tomurile vor ajunge doar într-o instituţie unde sunt copii care urmează cursuri şi unde nevoia unei astfel de donaţii este evidentă.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite