Suceava: Mihai Grigore Vorbeşte în versuri patriotice (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Mihai Grigore Vorbeşte în versuri patriotice (PORTRET)
Suceava: Mihai Grigore Vorbeşte în versuri patriotice (PORTRET)

A scris poezii pentru Băsescu, iar în oraş este cunoscut mai ceva ca primarul. Îndrăgeşte limba română, mai ales când o cântă la chitară.

Oamenilor, când îi întâlneşte la un pahar de vorbă, le dă în loc de carte de vizită o broşură cu versurile sale.
În piept poartă tricolorul, legat în partea dreaptă ca pe un odor, iar discuţiile despre istorie nu se mai termină niciodată.
Mihai Grigore, în vârstă de 46 de ani, se bucură de popularitate ca de un vin bun, iar plăcerea de a scrie l-a pus la loc de cinste în rândul  Uniunii Scriitorilor Bucovineni.

A scos prima carte după Revoluţie
Îşi aminteşte cu emoţie de prima lui carte publicată, imediat după Revoluţie: „Se cheamă Poezis şi a fost publicată în 1990. Am vrut de la bun început să fac cumva, să lupt pentru ca limba română să crească prin poezie. Cred cu tărie că pot reuşi o deschidere lirică pentru civilizaţia noastră“, povesteşte poetul. Nici preşedintele României Traian Băsescu nu a scăpat de o dedicaţie, în care autorul şi-a demascat cele mai arzătoare idei patriotice. Poetul speră la o unire a Basarabiei cu România şi nu renunţă la tricolorul din piept pentru nimic în lume.

Prietenul lui, Chopen
Îi povestea mama lui că, la botez, când naşa i-a întins tăviţa cu lucruri, a pus mâna prima dată pe un creion. „De atunci sunt poet şi cred cu tărie că sunt un geniu”, mărturiseşte Mihai Grigore. Copilăria lui a fost un fel de cursă, fără prea multă joacă şi cu puţini prieteni.


Îi place sportul de mic, drept dovadă că a practicat zece ani atletismul. Ca amator, fără premii. Nu juca leapşa cu copiii şi nici ascunsa prin grădini, însă s-a apropiat de Eminescu şi Vieru, poeţii lui preferaţi. Pe lângă muza poeziei îl mai chinuie şi muzica născută din zăngănitul corzilor. A luat cursuri de chitară, iar acum ar cânta

„Yesterday“ şi „Image“, piese compuse de  John Lenon, la nesfârşit. Prietenul lui cel mai bun din tinereţe a fost Chopen. Asculta muzică sinfonică şi se gândea la oameni. Şi acum face la fel.  „Pentru copii am făcut un concurs  numit «Creaţie hard soft“, la Liceul «Ştefan Cel Mare», în care poezia se îmbină în mod ciudat cu informatica. De altfel şi poeziile lui scrise la calculator au elemente de grafică.

Ochii albaştrii însă îi trădează un neastâmpăr, un fel de indignare. „N-am vrut să mă fac profesor de română pentru că am dorit mai mult de la lirica limbii române, am vrut să o urc în absolut“, mai adaugă Mihai Grigore.

Profil

Născut. 16 septembrie, 1963 la Suceava.
Studii. Colegiul „Dimitrie Cantemir“.
Familie. Necăsătorit.

Întrebări şi răspunsuri

Vorbiţi foarte mult despre istoria Republicii Moldova. Cum vedeţi viitorul?
Cred într-un preşedinte ales prin vot direct şi uninominal de către toţi cetăţenii Republicii Moldova.
În ce evenimente culturale v-aţi implicat în localitate?
A fost Festivalul Basarabia la Suceava, unde au venit de peste Prut mulţi oameni importanţi şi unde s-a discutat foarte frumos despre ţările noastre.
Ce urmăriţi prin poeziile dumneavoastră?
O anumită linie lirică care să trezească idealul de limbă română. Abordez un stil încifrat, cu multe simboluri, atât metaforice, prin cuvânt, cât şi prin figuri. 

Ce-i place

Îi face plăcere ca atunci cînd stă de vorbă cu un om să-l vadă atât pe interior, cât şi pe exterior. Crede că numai aşa îl poate „citi“ şi înţelege, îl poate dezbrăca de aparenţe şi îl poate face prieten.

Ce nu-i place

Cel mai mult îl revoltă oamenii care nu recunosc  valoarea ca fiind o normalitate şi care iau acest lucru ca pe un complex. El este convins că sunt multe minţi sclipitoare în jur, dar care se cenzurează pentru a fi la fel cu ceilalţi.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite