Viruşii doboară câte un sucevean la 5 minute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultima săptămână, aproximativ 2.000 de oameni au fost diagnosticaţi cu viroze respiratorii şi pneumonii. Cei mai mulţi bolnavi sunt copii, care au luat boala după ce au fost la grădiniţă sau la şcoală.

Numărul pacienţilor s-a dublat faţă de săptămâna trecută. Vremea capricioasă şi variaţiile mari de temperatură au făcut ca în ultimele şapte zile, peste 1.800 de suceveni să ajungă la medic cu probleme respiratorii.

În realitate, numărul bolnavilor este mult mai mare deoarece mulţi preferă să-şi trateze răceala acasă, fără ajutorul doctorilor. Majoritatea celor diagnosticaţi cu viroză sau pneumonie sunt copii. La categoria 5-14 ani au fost înregistrate 558 de cazuri, la categoria 1-4 ani au fost diagnosticaţi 416 de micuţi, iar la categoria cu vârsta sub un an au fost duşi la medic 201 de bebeluşi.

Colectivităţile şcolare, pline cu viruşi

Medicii explică valul de viroze respiratorii la copii prin faptul că aceştia au început grădiniţa sau şcoala, iar în colectivităţi viruşii se răspândesc cu repeziciune. „Am venit cu fetiţa la medic. Se plânge că o doare în gât. Probabil că are o faringită. A răcit la şcoală. Deja nici eu nu mă simt chiar bine, mă tem să nu fi luat răceală de la ea“, ne-a spus Mădălina Oanea, care şi-a adus fetiţa în vârstă de zece ani la medic. Un alt motiv pentru creşterea numărului de îmbolnăviri este vremea capricioasă de toamnă în care soarele alternează adesea cu ploi rapide şi reci. „Fetiţa are doar zece luni. Plânge, nu ştiu ce să-i fac. Îi curge nasul şi tuşeşte. Am adus-o la doamna doctor să văd ce-mi spune“, ne-a spus Alina Ciurariu, venită cu fetiţa ei la medicul de familie.

Sfaturi de prevenire a bolii

Medicii au spus că se confruntă zilnic cu cel puţin 70 de pacienţi, faţă de 24 câţi erau înainte de venirea toamnei. Pentru prevenirea virozelor, aceştia recomandă întărirea sistemului imunitar al organismului, care în această perioadă a anului este scăzut. De asemenea, ei recomandă evitarea pe cât posibil a spaţilor aglomerate.

„Recomandăm părinţilor să-şi ţină copiii cât mai departe de  colectivităţi. Dacă prezintă semne de răceală, să le dea pastile antiinflamatoare şi antitermice. Este recomandat ca în această perioadă să se consume foarte multe lichide, fructe, şi vitamina C“, a spus Angela Mariana Prelipcean, medic de familie.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite