Viitoarele mirese se pregătesc la solar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sucevencele care vor să se bronzeze, dar nu mai au răbdare să aştepte zilele cu soare aleg saloanele cu ultraviolete. Medicii atrag însă atenţia amatoarelor de bronz artificial că expunerea la radiaţii creşte riscul de cancer de piele.

Sezonul bronzului artificial a început imediat după Paşte, când s-a dat „dezlegare“ la nunţi. Administratorii saloanelor spun că sucevencele îşi doresc un ten măsliniu, care să contrasteze cu rochiile de ocazie purtate la nunţi, şi mai ales miresele vor să puncteze la „impresia artistică“. „Sezonul acesta clientele caută adesea solarele unde se pot bronza pe verticală, pentru că oferă o uniformitate pentru ten“, a declarat Carmen Mihăescu, patroana unui salon de înfrumuseţare.

Pentru un minut de bronz, sucevencele plătesc între 1,5 şi 2,5 lei. De asemenea, ele mai au posibilitatea să opteze pentru un abonament lunar, pentru o sumă cuprinsă între 90 şi 120 de lei.

Specialiştii susţin că pentru a obţine un bronz mai bun şi de durată clientele pot folosi uleiuri sau creme care ajută la pigmentare, de obicei se numesc uleiuri de bronzat. „Mi-am făcut abonament la solar pentru o lună. Voi merge câte cinci minute odată la câteva zile, până obţin o culoare mai închisă a pielii“, a spus Larisa Tătaru, studentă.

Există şi alternative

Medicii dermatologi încearcă să mai tempereze avântul amatoarelor de bronz. „În special femeile care au aluniţe pe corp trebuie să se ferească de solar. Cele tip pistrui nu sunt un pericol, însă cele ieşite în relief prezintă un risc ridicat şi pot provoca declanşarea cancerului. Nu recomand expunerea repetată la solar. Mai mult de două şedinţe sunt periculoase, ajunge să se producă radierea organismului“, a declarat Maricica Haba, medic dermatolog.

Cele mai precaute optează pentru cremele sau spray-urile autobronzante. Ele sunt convinse că aceste metode nu sunt doar mai ieftine, ci şi mai sigure.
„Abonametele sunt scumpe şi nu cred că este sănătos să mergi la solar, aşa că îmi cumpăr cremă autobronzantă de la magazin sau de la o farmacie“, a declarat Geanina Chiriac, agent imobiliar.

Ultraviolete cu risc
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a catalogat drept cancerigene radiaţiile din saloanele de înfrumuseţare. Cercetătorii au constatat că expunerea la ultraviolete artificiale înainte de 30 de ani creşte cu 75% riscul de melanom, forma cea mai agresivă de cancer de piele. Saloanele încearcă să reducă acest risc prin expuneri de scurtă durată. „Persoanele care vor să aibă un bronz uniform au nevoie de mai multe şedinţe a câte trei sau patru minute, dar nu în zile consecutive, ci cu pauză între ele”, a spus Simona Florentin, cosmetician.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite