Vasile Ghibusciac: „Pescarul nu minte, ci povesteşte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Ghibusciac
Vasile Ghibusciac

A deprins tainele sportului cu undiţa acum 30 de ani, de la un unchi. De atunci, a fost pe mai toate apele din ţară şi a prins sute de kilograme de peşte.

Deşi a schimbat multe meserii în decursul vieţii, timpul liber şi-l petrece în acelaşi mod de când se ştie, pescuind. Şi o face de 30 de ani. A moştenit pasiunea de la un unchi, care l-a învăţat tot ce trebuie. „Unchiul meu mi-a fost mentor pentru că era un pescar profesionist“, a declarat Vasile Ghibusciac. Atunci când se află pe baltă, la peşte, se simte cel mai bine. „Nu îmi place doar să pescuiesc, ci şi faptul că sunt în natură şi mă deconectez de lucrurile cotidiene, este un sentiment aparte atunci când te afli în mijlocul naturii“, a mai spus Vasile.


Preferă să dea la peşte pe apele curgătoare


Îi place să pescuiască pe ape curgătoare pentru că acolo nu are timp să se plictisească. „Pe o apă stătătoare oricine poate prinde peşte, profesioniştii se diferenţiază de amatori prin această practică“, a mai spus pescarul. A prins obleţi, bibani, băloşi, săbiuţe, clean, morunaş negru, scobar, mreană, şalău, avat, crap, caras, roşioară, babuşcă, plătică, stavrid, păstrăv, somn, guvid şi ştiucă. „Am mâncat şerpi şi broaşte prinse de mine alături de peşti“, a mai spus pescarul.


A pescuit în toate apele din judeţ


A pescuit pe Siret, Suceava şi Prut, iar din zona Maramureşului pe Ilva Mică şi Tisa. A mai ajuns şi în Delta Dunării şi Marea Neagră. „Am practicat şi la munte acest sport, pe Bistricioara în judeţul Neamţ“, a explicat pescarul. În decursul vieţii a prins mii de kilograme de peşte. Cel mai mare trofeu a fost un crap de peste şapte kilograme prins în iaz la Lipoveni şi un somn de şapte kilograme în Delta Dunării. Pentru a putea practica acest sport el a fost nevoit să investească sume însemnate. Momentan, are scule şi echipament de 1.000 de euro. „Cea mai uşoară undiţă pentru pescuit la plută pe apă curgătoare este cea din fibră de carbon care costă în jur de 50 de euro“, a declarat pescarul. Sezonul rece îi face multă plăcere, pentru că îndrăgeşte pescuitul la copcă.


Nu se dă în lături nici măcar la temperaturi de minus 25 de grade Celsius. Nu îi place să meargă singur, ci mereu înconjurat de prieteni. „Glumele între pescari sunt la ordinea zilei şi chiar astea îţi dau chef de viaţă. Apoi poveştile. Eu cred că pescarul nu minte, el doar povesteşte“, a explicat suceveanul.Timpul petrecut pe malul apei împreună cu prietenii i-a adus nenumărate amintiri. „Uneori ne tachinăm, când nu trage peştele şi unul vrea să se odihnească îi mişcăm undiţa şi ne amuzăm de reacţiile disperate de a nu pierde prada“, a mai spus Vasile.

profil
născut. 15 februarie 1960, Suceava.
studii. Liceul de Construcţii, clasa de Arhitectură, Suceava.
familie. Căsătorit, are patru copii.

întrebări şi răspunsuri
Unde ţi-ai dori să pescuieşti?
Mi-aş dori foarte mult să ajung pe Crişuri pentru că acolo este mult peşte răpitor. Acesta are carnea mai albă şi mai dulce, este foarte gustos şi are un aspect deosebit atunci când îl găteşti.
Ce nu-ţi place la pescuit?
Din cauza braconierilor apele au sărăcit şi este tragică lipsa de interes a autorităţilor faţă de această problemă. Mai gravă este problema gunoaielor de pe malurile apelor lăsate în urmă de pescarii amatori care nu se gândesc la consecinţele nepăsării lor.

ce-i place
„Îmi place să mă uit la filme  şi să urmăresc săriturile la trambulină a schiorilor. Serialul îndrăgit cel mai tare a fost M.E.S.H. Pe lângă acestea, îmi place foarte mult să merg cu trenul în călătorii, să văd lumea“, spune pescarul. 

ce nu-i place
 „Nu-mi place dezordinea şi mai ales manelele. Tineretul din ziua de azi este atât de diferit de noi, generaţia veche, în foarte multe privinţe şi mai ales prin faptul că se tunde zero frecvent“, încheie Vasile.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite