Vaccinul antigripal, insuficient la Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Ruminiţa Maria Papuc îşi aşteaptă la cabinet pacienţii pentru vaccinare
Medicul Ruminiţa Maria Papuc îşi aşteaptă la cabinet pacienţii pentru vaccinare

200.000 de suceveni sunt consideraţi vulnerabili în faţa virusului şi au prioritate în campania de imunizare.

69.500 de doze de vaccin antigripal au ajuns la Suceava, de trei ori mai puţine decât numărul persoanelor considerate predispuse la îmbolnăvire şi care au prioritate în campania de vaccinare.

Mai exact, în baza de date a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) sunt 200.000 de suceveni care ar trebui să beneficieze de antidot. Dintre aceştia, 100.000 au vârsta de peste 65 de ani. Toate centrele teritoriale din judeţ au primit deja vaccinul, aşa că cei interesaţi pot să se prezinte la medic să se vaccineze.

Dozele sunt insuficiente

„Am primit 150 de doze de vaccin. Facem parte dintr-un program santinelă de monitorizare a gripei“, a explicat Ruminiţa Maria Papuc, medic de familie.Deşi aceasta este doar o primă tranşă, medicii spun că dozele primite sunt insuficiente şi că le vor termina până la jumătatea acestei luni.

„Acestea se epuizează în zece zile, după care aşteptăm să vină celelalte“, a adăugat Ruminiţa Maria Papuc. De altfel, mulţi pensionari s-au prezentat la cabinete încă din prima zi în care au fost disponibile dozele. „De la ora 14.00 şi până la ora 16.00 s-au vaccinat deja şase pacienţi. Toţi au fost persoane în vârstă“, mai spus medicul.

Au încredere în vaccin

Majoritatea pensionarilor suceveni au făcut din campania de imunizare o tradiţie, pe care o respectă în fiecare an. „În fiecare an mi-am făcut vaccinul şi m-am simţit foarte bine. Nu s-a prins gripa de mine deloc. Chiar acum mă duceam la cabinet să văd dacă au primit serul şi să mă programez“, ne-a declarat Maria Raţă, pensionar.

Pe lista categoriilor de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire şi care au prioritate la imunizare apar vârstnicii, persoanelor cu afecţiuni cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, dar şi personalul medical.
Potrivit reprezentanţilor DSP Suceava nu toată lumea se vaccinează şi prin urmare nu sunt necesare 200.000 de doze.

Medicii recomandă însă sucevenilor care au prioritate în campanie să se prezinte la cabinet când nu au semne de răceală sau gripă în momentul în care doresc să se vaccineze. „Pacientul este întâi consultat şi, dacă este sănătos, este vaccinat“, ne-a declarat Ruminiţa Maria Papuc.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite