Suceava: Ion Cozmei: „Urăsc fandoseala şi pipiţele“ (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Ion Cozmei: „Urăsc fandoseala şi pipiţele“ (PORTRET)
Suceava: Ion Cozmei: „Urăsc fandoseala şi pipiţele“ (PORTRET)

Doctor în Filologie cu menţiunea „Cum Laude“, Ion Cozmei cochetează cu literatura, predă limba latină şi este redactor de reviste literare.

S criitorul Ion Cozmei a condus Casa de Cultură din Suceava şi a îndrumat destinele a zeci de elevi pe căile întortocheate ale literaturii universale şi ale limbii latine. În 1985, a fost numit director al Casei de Cultură a Sindicatelor (CCS), unde a lucrat până în 1992.

Este prieten cu Sofia Vicoveanca

Sub supravegherea lui şi-a continuat activitatea Teatrul Popular „Matei Milo“.  A organizat stagiuni cu Teatrul „I. L. Caragiale“ şi Teatrul Mic din Bucureşti. „Am condus Cenaclul Albatros, unde au fost invitaţi cei mai cunoscuţi scriitori ai vremii. La Suceava au venit Eugen Simion, Alexandru Piru, Mircea Dinescu, Liviu Antonesei, Ion Mircea, Lucian Vasiliu, George Pruteanu, Mircea Cărtărescu şi alţii“, îşi aminteşte Ion Cozmei.

În acea perioadă a activat la CCS şi Ansamblul „Ciprian Porumbescu“, pentru care a scris două scenarii folclorice: „La izvor de neam şi cântec“ şi „Baltagul“. „Erau un fel de operete populare. Prima s-a jucat trei stagiuni, iar a doua a avut parte doar de o singură stagiune deoarece Sofia Vicoveanca a plecat apoi la Bucureşti“, a spus scriitorul.

Relaţia specială dintre el şi artistă a făcut ca scriitorul Cozmei să fie redactor al celor trei cărţi ale Sofiei Vicoveanca. Îşi aminteşte cu nostalgie că sub directoratul său la CCS se desfăşurau o mulţime de manifestări culturale, unde erau implicate formaţii artistice proprii.

„Din păcate, acum nu mai există nicio formaţie proprie în CCS, dar se vinde mobilă, se face turism, ţin cursuri universităţi particulare şi spaţiul este ocupat de alte activităţi, care nu au nicio legătură cu actele de cultură“, a spus Ion Cozmei.  A debutat ca scriitor în anul 1965, când a luat şi un premiu naţional de poezie.

Trăieşte printre elevi

În 1985 a debutat editorial la Editura Junimea din Iaşi, cu un volum aprobat de academicianul Constantin Ciopraga. A devenit Membru al Uniunii Scriitorilor din România în 1996. Până acum a publicat 17 cărţi. „Majoritatea sunt de poezie, una este memorial de călătorie, trei sunt traduceri din Taras Şevcenko, poetul naţional al Ucrainei, iar una este lucrarea de doctorat“, a explicat suceveanul. În prezent, Ion Cozmei este profesor de limba şi literatura latină şi de literatură universală la un liceu din Suceava.

Profil
Născut. 11 martie 1951, Călineşti Cuparencu, comuna Şerbăuţi, Suceava.
Studii. Facultatea de Filologie, Universitatea „Al. I. Cuza“ Iaşi.
Familie. Căsătorit, are un copil.

Întrebări şi răspunsuri
Cu ce vă mândriţi cel mai mult?
Sunt foarte mândru de fiul meu, Victor Alexandru Cozmei, care este student la Facultatea de Jurnalism de la Universitatea din Bucureşti. Este foarte talentat. Drept dovadă, înainte să ajungă aici, a obţinut 18 premii naţionale de poezie. 
Care sunt planurile dumneavoastră de viitor?
Sper că până voi împlini vârsta de 60 de ani, adică peste doi ani, să mai scot încă două cărţi: una de eseistică şi una de poezie. Cea mai recentă carte a mea a văzut lumina tiparului acum câteva zile. Se numeşte „Vânătoare de iarbă cu cai“, şi a apărut la Editura Tipomoldova din Iaşi.

Ce-i place
„Îmi plac prieteniile sincere, vinul negru şi fetele frumoase“, a spus scriitorul. Se uită la posturile TV de ştiri. Deşi este lipsit de talent în bucătărie, îi plac sarmalele, grătarul de vită şi ouăle făcute ochiuri.
Ce nu-i place
Nu suportă telenovelele şi manelele, emisiunile gen „Iartă-mă“, „Surprize-surprize“ şi „Din dragoste“. Nu îi place carnea de pasăre şi peştele. „Nu îmi plac nici ciudăţeniile culinare de genul melcilor sau al brânzei stricate. Urăsc fandoseala şi pipiţele, adică acele femei care se bagă pe posturile TV folosind calităţi care provoacă greaţă“, a mai spus Cozmei.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite