Universitatea Suceava, planul B al absolvenţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii şi-au depus dosarul şi în marile centre academice, dar vor rămâne la Suceava dacă sunt respinşi. Unele facultăţi au sub 10 candidaţi. Pentru a atrage noi studenţi, profesorii USV dau meditaţii gratuite la matematică pentru picaţii de la Bac.

Numărul mic de candidaţi înscrişi pentru admiterea la Universitatea „Ştefan cel Mare“ Suceava (USV) facilitează obţinerea unui loc la buget de către absolvenţii de liceu cu medii mai mici. În cazul celor cu note mari, USV reprezintă soluţia de avarie, în cazul în care candidaţii sunt respinşi de marile centre universitare din ţară.

Este şi cazul Iuliei Roman, absolventă a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu“ din Suceava, care a decis să-şi încerce şansa la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice din Bucureşti. „Dacă nu prind un loc fără taxă la Bucureşti, voi urma Facultatea de Litere la Suceava. Aici sigur voi fi admisă“, a spus Iulia.

Opţiunea mai ieftină

Directorii liceelor de prestigiu din Suceava urmăresc drumul absolvenţilor spre centrele universitare din ţară şi susţin că USV nu este numai o variantă de rezervă, dar şi o soluţie la îndemâna celor care nu-şi permit studii în Bucureşti, Cluj sau Iaşi.

„Şi-au făcut calcule financiare şi au optat pentru Suceava din prima, pe când alţii o consideră o soluţie de rezervă, în cazul în care nu sunt admişi la marile universităţi din ţară“, a declarat Dan Popescu, directorul Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare“ din Suceava.  Pe lângă aceasta, procentele mici de promovabilitate la examenul de Bacalaureat au scăzut şansele ca cele 960 de locuri fără taxă şi un număr aproape dublu de locuri cu taxă ale USV să se ocupe în urma primei sesiuni de înscrieri. Conducerea universităţii a luat măsuri preventive, organizând şedinţe gratuite de meditaţii pentru elevii care urmează să susţină examenul maturităţii în toamnă.

„Venim în sprijinul elevilor care nu au promovat examenul de Bacalaureat prin oferirea de meditaţii gratuite la matematică, în perioada 25 iulie - 26 august. Vor avea loc câte trei şedinţe săptămânale“, a precizat Adina Ignat, ofiţerul de relaţii cu presa al USV. Înscrierile vor avea loc în corpul E al universităţii, la parter, biroul de Relaţii Internaţionale, sau prin e-mail, la adresa meditatii@usv.ro, începând de astăzi şi până pe 22 iulie. Pentru începerea programului de meditaţii este nevoie de minim 30 de participanţi.

După o săptămână de înscrieri, la USV şi-au depus dosarele 1.530 de candidaţi pentru studii la zi, 263 pentru ID şi 25 pentru continuare de studii. Cei mai mulţi au optat pentru specializările Ingineria priduselor alimentare (146), Educaţie fizică şi sport (117), Calculatoare (109), Silvicultură şi Contabilitate şi informatică de gestiune, câte 90 de candidaţi.

La polul opus, cu mai puţin de zece candidaţi înscrişi, sunt specializările Electronică aplicată, Energetică industrială, Ingineria managementului şi calităţii, Cibernetică economică, Economie generală şi comunicare economică, Informatică economică, Limba română - Limba italiană, Limba franceză - Limba germană şi Limba ucraineană-o limbă modernă. Filosofia şi Muzeologia au doar un candidat. 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite