Una din zece jucării este periculoasă pentru cei mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mirabela Codreanu ţine cont şi de dorinţele copiilor săi atunci când trebuie să cumpere jucării
Mirabela Codreanu ţine cont şi de dorinţele copiilor săi atunci când trebuie să cumpere jucării

Sucevenii trebuie să fie extrem de atenţi când aleg cadourile de Crăciun pentru copii. De la începutul lunii, Protecţia Consumatorului a scos temporar de pe piaţă peste 1.000 de jucării, din cele aproximativ 10.000 verificate şi a dat amenzi de 55.000 de lei.

Sucevenii care au copii au început goana după cadourile de Moş Crăciun, dar piaţa suceveană abundă în jucării care pot pune în pericol sănătatea micuţilor. Asta au constatat şi comisarii de la Protecţia Consumatorilor, care de la începutul lunii au dat o raită pe la magazinele care comercializează jucării.


Angajaţii OPC au verificat  peste 10.000 de jucării scoase la vânzare de 32 de operatori economici. Ei au retras  temporar de la vânzare peste 1.000 de jucării, din cauză că nu respectau condiţiile de siguranţă.


Preţul, primul criteriu de selecţie

Cele mai multe nereguli se referă la lipsa avertismentelor la jucăriile care pot prezenta pericole, lipsa limitelor de vârstă pentru care sunt destinate sau lipsa indicaţiilor de utilizare. În alte situaţii, acestea există marcate pe etichetă sau ambalaj, dar nu sunt traduse în limba română.


„Multe dintre jucării prezentau piese mici, detaşabile, care pot fi înghiţite sau introduse în căile respiratorii, putându-se ajunge astfel la asfixiere“, a declarat Elena Oanea, directorul Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Suceava, adăugând că pentru astfel de abateri au fost date amenzi de 55.500 de lei. Doar opt firme au scăpat doar cu  avertismente, restul fiind amendate.


Sucevenii care cumpără jucării se orienteză adesea după preţ, iar cum produsele „made in China“ sunt cele mai ieftine, acestea sunt cele mai căutate. „Când cineva vrea să cumpere o jucărie, prima dată mă întreabă dacă am ceva până în 10 lei şi apoi adaugă că nu trebuie să fie neapărat de calitate“, a spus Gabriela Venin, administratorul unui magazin de jucării. Pentru alţi părinţi, dorinţa odraslei e literă de lege.


„Atunci când cumpărăm jucării, ţinem cont de ceea ce vrea copilul şi apoi vedem dacă este adecvat vârstei lui şi, bineînţeles, să nu fie periculos“, a declarat Mirabela Codreanu, mamă a doi copii.

_______________

Atenţie la jucăriile vopsite! 
Medicii îi sfătuiesc pe părinţi să citească foarte bine prospectul şi să evite să cumpere jucării cu obiecte tăioase, fabricate cu piese mici. „Trebuie să aibă grijă şi la cele care sunt vopsite, în componenţa cărora există substanţe care provoacă alergii. Nici cele de pluş nu sunt bune în toate cazurile, pentru că ele adună praful şi astfel unii copii pot face alergii“, a declarat Doina Spânu, medic pediatru la Policlinica Bethesda.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite