Un robot dă peste cap traficul în vama Siret

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aparatul folosit la toate controalele determină cozi interminabile, iar şoferii petrec şi câte trei zile la frontieră până intră în ţară.

Robotul gigant, în valoare de câteva zeci de mii de euro, care scaneză fiecare TIR ce intră în ţară prin vama din Siret provoacă ambuteiaje şi cozi interminabile de camioane. „Şoferii sunt nervoşi şi nu mai au răbdare. Sunt unii care stau de trei zile aici pentru a trece de scaner, dar trebuie să respectăm toate procedurile pentru a nu fi probleme“, a afirmat şeful de serviciul al vămii din Siret.


Potrivit unei directive interne, scanerul care înainte era folosit în situaţii speciale, când existau suspiciuni cu privire la conţinutul încărcăturii unui TIR, acum este pus în funcţiune la fiecare camion. „Din cauza procedurii greoaie, trebuie să poziţionezi fiecare maşină exact sub braţul robotului, se formează cozi şi timpul de aşteptare este mai mare“, a declarat Radu Cazancencu, şeful vămii din Siret. Acesta a mai explicat că toate maşinile mari care intră în ţară sunt verificate cu aparatura specială, care poate să identifice orice marfă nedeclarată. Potrivit vameşilor, robotul poate să descoperi printre baloturile de marfă, de la droguri, ţigări şi până la arme de contrabandă.

Nicio captură importantă
Până în acest moment, folosirea aparatului s-a dovedit a fi lipsită de succes pentru că vameşii nu au avut parte de nicio situaţie specială. Mai mult, utilizarea robotului este destul de greoaie. „Aparatul trebuie calibrat, iar la un anumit număr de scanări trebuie golită memoria. Altfel, nu mai putem scana şi asta presupune din nou timp mai mult pentru şoferii care aşteaptă“, a mai precizat Cazacencu. Aparatul este foarte sensibil având zeci de senzori pe lângă scaner. Astfel, dacă în afară de şofer, o altă fiinţă se apropie la mai mult de 30 de metri aparatul se închide automat, dând o eroare pentru care acesta trebuie calibrat şi repornit.

„Chiar şi o pisică dacă trece pe lângă el dă eroare şi trebuie să o luăm de la început. Este foarte sensibil, dar foarte performant având mai multe feluri de filtre care ne permit să descoperim orice nereguli“, a precizat şeful de serviciu al vămii Siret. Oamenii care stau la rând şi îndură cozile sunt cu nervii întinşi la maxim. „Nu am de ales! Trebuie să stau să aştept până îmi vine rândul altfel nu pot livra“, a spus Ioan Vornicu, şofer de TIR. 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite