Un profesor decedat a deschis şi câştigat un proces cu statul român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Caz halucinant în judeţul Suceava, unde un profesor decedat a deschis un proces împotriva statului român şi, culmea ironiei, l-a şi câştigat.

În noiembrie 2009, mai mulţi profesori de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava au dat în judecată Ministerul Educaţiei reclamând neplata diferenţelor dintre drepturile salariale efectiv încasate şi cele cuvenite acestora în conformitate cu prevederile Legii nr. 221/2008, începând cu data de 1 octombrie 2008, până la data de 31 decembrie 2009. Printre profesorii care au înaintat acţiunea în instanţă se număra şi Ioan Gavrilă Braicu, fost profesor de sport la liceul amintit, dar care decedase în februarie 2009, cu nouă luni înainte de deschidere procesului. Pe lista profesorilor care s-au adresat instanţelor de judecată apare semnătura profesorului decedat, precum şi datele de identificare ale acestuia.

Lista a fost întocmită de liderul de sindicat al unităţii de învăţământ, Tivgă Baicu, care a găsit şi explicaţii pentru această anomalie. Potrivit lui Baicu, colegul decedat a fost trecut pe listă pe motiv că acesta a activat anterior decesului în cadrul liceului şi avea dreptul, prin urmaşi, la diferenţele salariale.

Interesant este că şi directoarea Colegiului Alimentar Suceava a participat la această tărăşenie. Crăiţa Buda Niga a eliberat o adeverinţă depusă la dosar prin care certifica faptul că toate datele din listă sunt reale.

În baza actelor existente, dosarul şi-a urmat cursul, iar ulterior profesorii au avut câştig de cauză, inclusiv colegul decedat. Din lipsa fondurilor necesare, diferenţele salariale nu au fost însă plătite nici până astăzi.

Unul dintre profesorii Colegiului Alimentar a sesizat această  situaţie absurdă şi a făcut plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava. Procurorii au deschis o anchetă şi au constatat existenţa falsurilor în ceea ce priveşte semnăturile, dar nu au putut afla cine este autorul infracţiunii.

„Apreciind că activităţile de inserare în tabelul persoanelor care au calitatea de membru de sindicat sau de salariat a unităţii de învăţământ, deşi au caracter fals fiindcă creează impresia că se referă la o situaţie existentă la data întocmirii actelor, nu au fost săvârşite cu intenţie, faţă de Tivgă Baicu urmează a fi dispusă soluţia de scoatere de sub urmărire penală”, scrie în rezoluţia procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.

Această soluţie mai poate fi atacată în instanţele de judecată.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite