Un angajat sucevean “ţine în spate” doi pensionari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judeţul Suceava are aproximativ 198.000 de pensionari şi doar 101.000 de salariaţi. Dacă bugetul local ar fi independent, cheltuielile cu drepturile de şomaj, pensii şi ajutoarele sociale nu ar putea fi susţinute.

Salariaţii suceveni contribuie la asigurările sociale doar cu aproximativ 34 milioane de lei în timp ce cheltuielile cu pensiile ajung la Suceava la peste 110 milioane de lei potrivit Institutului Naţional de Statistică.

Astfel, cei aproximativ 101.000 de suceveni care contribuie la bugetele de asigurări sociale nu reuşesc să acopere cheltuielile cu cei aproximativ 198.000 de pensionari care există în prezent la Suceava.

Deficitul dintre sumele încasate în judeţul Suceava din contribuţiile sociale şi cheltuielile cu pensiile de la nivelul judeţului ajunge la aproximativ este de aproximativ 70%, sumele încasate acoperind doar 30% din banii care sunt cheltuiţi cu pensionarii suceveni.

“În prezent, avem aproximativ 198.000 de pensionari din care 2.031 sunt pensionaţi anticipat. În anul 2010 am avut numai 441 de pensionari anticipat faţă de 2009 când au fost 545, din cauză că nu s-au mai putut face aceste pensionări”, ne-a declarat Camelia Chitul, directorul Casei Judeţene de Pensii Suceava.

Potrivit reprezentanţilor CJP Suceava, în prezent din cei aproximativ 198.000 de pensionari, aproximativ 158.000 primesc pensii, peste 28.000 au pensii de agricultori şi aproximativ 10.900 sunt pensii pentru veterani. Dacă bugetul local ar fi independent, cheltuielile cu drepturile de şomaj, pensii şi ajutoarele sociale nu ar putea fi susţinute.

“Soluţia este la nivel macroeconomic”

Potrivit economiştilor suceveni situaţia economică nu se va modifica în următorii doi ani. “Nu văd şanse pentru o creştere economică notabilă în anii 2011, 2012. Soluţia este la nivel macroeconomic, care ca peste tot în Europa depinde de decizii politice. La nivel local este foarte greu să se facă modificări”, ne-a spus economistul Aurel Burciu, profesor în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică Suceava.

Situaţia în care se află ţara îi îngrijorează pe sucevenii care muncesc deoarece foarte mulţi sunt convinşi că nu vor mai prinde zile în care vor lua pensie.

“Pentru părinţii noştri încă e bine că putem plăti noi contribuţiile. Când o să ieşim noi la pensie nu o să mai fie nimeni care să plătească pentru noi din cauza condiţiilor de trai de astăzi şi pentru că foarte mulţi lucrează la negru”, ne-a spus Eugen Mirăescu, agent imobiliar.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite