Ucigaşul de la Siret, apărat de birocraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leonid Zaporojneţ (51 de ani) a fost arestat pe baza portretului-robot al anchetatorilor români
Leonid Zaporojneţ (51 de ani) a fost arestat pe baza portretului-robot al anchetatorilor români

Leonid Zaporojneţ, principalul suspect al masacrului de acum o lună, nu va fi extrădat în România. Ucraineanul a fost arestat la el în ţară „în altă cauză“, dar ar putea scăpa neanchetat pentru fapta din România.

Leonid Zaporojneţ (51 de ani), principalul suspect al dublei crime de la Siret, ar putea scăpa nepedepsit, chiar dacă cercetările efectuate la Suceava vor dovedi că este autorul masacrului căruia i-au căzut victime în urmă cu o lună Carmen (36 de ani) şi Raluca (6 ani) Hriţcu.

Zaporojneţ este arestat în acest moment în Ucraina, într-o altă cauză, dar nu va putea fi extrădat în România pentru a fi anchetat şi, eventual, judecat conform legilor interne.

Procedură greoaie

„Între România şi Ucraina se aplică Convenţia europeană de extrădare, încheiată la Paris la 13 decembrie 1957. Potrivit declaraţiei pe care Ucraina a făcut-o la articolul 6 din această Convenţie, cetăţenii ucraineni nu sunt extrădaţi din Ucraina“, se arată într-un comunicat emis ieri de Biroul Mass-Media din cadrul Ministerului Justiţiei din România.

Potrivit documentului, singura soluţie ca suspectul să fie cercetat în Ucraina pentru dubla crimă de la Siret este ca datele adunate de procurorii români în timpul anchetei să fie acceptate de omologii lor ucraineni.

Procedura oficială este însă greoaie şi presupune inclusiv formarea unei comisii comune de anchetă, transmirea unei cereri către Ucraina prin intermediul Ministerului Justiţiei, dar şi finalizarea anchetei de către procurorii români. În aceste condiţii, odată cu trecerea timpului, lui Zaporojneţ i-ar putea expira mandatul de arestare preventivă emis de autorităţile ucrainene.

Un singur executant

Deocamdată, oficialii români care s-au ocupat de anchetă se feresc să furnizeze date suplimentare. „Ucigaşii sunt identificaţi şi se află în Ucraina. Unul este arestat în altă cauză“, a fost declaraţia lapidară dată ieri dimineaţă de Marius Iacob, procurorul de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie, care a coordonat ancheta de la Suceava.

Potrivit unor surse neoficiale, Zaporojneţ ar fi fost singurul care a comis crimele pe 17 februarie, în vreme ce al doilea suspect prezentat în portretele-robot emise de Poliţie l-ar fi asistat în timpul asasinatului.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite