Suceava: Mănăstirea Suceviţa a pierdut trenul spre UNESCO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Mănăstirea Suceviţa a pierdut trenul spre UNESCO
Suceava: Mănăstirea Suceviţa a pierdut trenul spre UNESCO

Biserica „Învierii“ a fost singura propusă de România pentru Patrimoniul Mondial în 2009

Mănăstirea nu a prins loc pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO din cauza documentaţiei incomplete.

Biserica „Învierii“ de la Mănăstirea Suceviţa nu a fost inclusă anul acesta pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură) din cauză că Institutul Naţional al Monumentelor Istorice (INMI) nu a predat la timp documentaţia.

Pe 3 mai 2008, vicepreşedintele Comisiei Parlamentare UNESCO din Romania, Petre Strachinaru, declara într-o conferinţă de presă că înscrierea Mănăstirii Suceviţa în patrimoniul mondial este „o prioritate românească”. La un an de atunci, realitatea arată că au fost doar simple vorbe. Reprezentanţii INMI trebuiau să completeze dosarul cu informaţii, printre altele, legate de numărul de vizitatori şi lucrările de restaurare necesare, dar nu le-au trimis la timp.

„Nu se poate vorbi de pierdere financiară pentru că UNESCO dă bani puţini. Este mai important acest blazon, care certifică valoarea unui monument. Pe de altă parte se pot obţine fără probleme fonduri europene şi nu numai pentru un monument din patrimoniul mondial”, a spus Emil Ursu, directorul Complexului Muzeal Bucovina.

Cerinţe punctuale

Pe 11 mai, Comitetul Patrimoniului Mondial (CPM) al UNESCO a solicitat completarea dosarului Bisericii „Învierii“ cu informaţii privind exploatarea culturală, turistică şi religioasă a acestui obiectiv.  Comisia CPM a dorit marcarea direcţiilor de dezvoltare a infrastructurii, adoptarea unor măsuri în zona de protecţie a monumentului în relaţie cu proiectele turistice şi contorizarea vizitatorilor.

Regrete oficiale

„În linii mari, UNESCO asigură un sistem de protecţie a monumentului. Nu se poate construi în perimetru, trebuie asigurată paza, rezolvată problema infrastructurii şi altele”, a explicat Emil Ursu. Pe 30 iunie, UNESCO a selectat pentru anul acesta 16 monumente pentru Lista Patrimoniului Mondial, din cele 29 propuse, dar printre acestea nu figura şi Mănăstirea Suceviţa.

„Sunt dezamăgit, dar sper că la anul să ne facem mai bine temele pentru ca acest monument să ajungă acolo unde îi este locul”, a declarat Daniel Hrenciuc, directorul coordonator al Direcţiei Judeţene de Cultură, Culte şi Patrimoniu Suceava.
Dosarul completat cu informaţiile suplimentare care au fost culese prea târziu anul acesta va fi retrimis, iar Mănăstirea Suceviţa ar putea fi inclusă anul viitor în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Lăcaşurile recunoscute 

În judeţul Suceava se găsesc pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO bisericile „Tăierea Capului Sf. Ioan Botezatorul” din satul Arbore, „Adormirea Maicii Domnului şi Sf. Gheorghe” din Humor, „Buna Vestire” a Mănăstirii Moldoviţa, „Sfânta Cruce” din Pătrăuţi, „Sf. Nicolae” a Mănăstirii Probota, „Sf. Gheorghe” din Suceava şi „Sf. Gheorghe” din Voroneţ.

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite